Příprava na záplavy. Moravská Třebová chystá výstavbu suchých poldrů

19. červenec 2023

Radnice v Moravské Třebové začne na podzim s výstavbou suchých poldrů, které by měly zachytit vodu při vydatných deštích. Město chce být připravené na možné problémy i přesto, že teď je vody spíš nedostatek.

„Za zmínku stojí dva projekty v této oblasti. Jeden v území Ovčácká dolina, což je městská část pod novou výstavbou kolem Kauflandu. Tam se postaví tři suché poldry, což jsou tři nádrže připravené jímat nějaké povodňové stavy,“ řekl starosta Pavel Charvát (ODS).

Čtěte také

Suché poldry se začnou stavět už letos na podzim a budou stát 12,5 milionu korun. „Z toho 10,5 milionu nám poskytl stát z evropských dotací. Jako druhou významnou stavbu jsme oprášili projekt suchého poldru, který by měl zachycovat vody přitékající do Třebůvky směrem od Útěchova,“ přiblížil starosta.

V těchto místech ale musí město podle Charváta vyřešit problém s vlastníky pozemků. „Příští týden bych měl jet na ředitelství Povodí Moravy jednat o tom, jak tu stavbu uchopíme a kdy se do toho pustíme.“

Udržet vodu v korytě

Protipovodňová opatření, která radnice připravuje, mají na přítocích řeky Třebůvky zamezit tomu, aby se z řeky při vydatnějších srážkách vylila voda z koryta, zdůraznil starosta Charvát. „Obě dvě opatření řeší přítoky do Třebůvky, tzn. Zmírňují plnění v případě mimořádných událostí.“

Z protipovodňových opatření, která se už ve městě  podařilo udělat, je úprava koryta Stříbrného potoka v okrajové části Boršov. Tu dělaly Lesy ČR.

Spustit audio

Související