Primátor Bohuslav Svoboda na pražském magistrátu skončil. Odvolána byla i část rady

23. květen 2013

Pražští zastupitelé odvolali na popud ČSSD a TOP 09 primátora za ODS Bohuslava Svobodu a spolu s ním i náměstka primátora a radního pro dopravu Josefa Noska (ODS) a radní pro majetek Aleksandru Udženiju (ODS). Pražská ODS tak po 22 letech odchází do opozice. Řízením města byl do jmenování nového primátora pověřen Tomáš Hudeček z TOP 09.

Většina zastupitelů ODS opustila na protest jednací sál a hlasování, které bylo tajné, se nezúčastnila. Pro odvolání Svobody hlasovalo 41 zastupitelů, jenom jeden byl proti. Radní Ivan Kabický a Radek Lohynský, oba z ODS, kteří hlasování ustáli, vzápětí na svůj post sami rezignovali. V radě města tak už není žádný zástupce ODS.

Teď už bývalý primátor Prahy Bohuslav Svoboda označil postup TOP 09 za „zradu“. Řekl, že dnešní rozhodnutí umožní návrat kmotrům, které on před rokem a půl z „radnice vyhodil“. Zároveň ale dodal, že ODS bude i dál řádně pracovat, byť v opozici.


Přehled pražských primátorů od roku 1990
Jaroslav Kořán (nestraník za OF, únor 1990 až září 1991)
Milan Kondr (ODS; září 1991 - květen 1993)
Jan Koukal (ODS; od května 1993 do 1998 )
Jan Kasl (ODS; 1998 - květen 2002)
Igor Němec (ODS; červenec - listopad 2002)
Pavel Bém (ODS; 2002 až 2010)
Bohuslav Svoboda (ODS; od listopadu 2010 do května 2013)

„Nebudeme asistovat u frašky, kdy pravicová strana s komunisty a sociálními demokraty odhlasuje zlikvidování fungující pravicové koalice, kterou jsme my vytvořili,“ zdůraznil Svoboda.

Koalice TOP 09 a ODS tak v Praze definitivně končí. Na dnešní večer už je svolaná schůzka šéfů zastupitelských klubů TOP 09 a ČSSD.

„Sociální demokracie již deklarovala, že je připravena jednat o dalším uspořádání pražské radnice s vítěznou stranou z minulých voleb, to jest s TOP 09. Tento slib platí. V nejbližších hodinách se sejdou předsedové klubů TOP 09 a sociální demokracie,“ potvrdil místopředseda pražské ČSSD v Praze a zastupitel Karel Březina.

Čtěte také

TOP 09 už řekla, že bude chtít post primátora. S komunisty strana vyjednávat odmítá. „Pražané chtějí průhlednou, transparentní politiku pro Pražany. Pražané chtějí vyřešit kostlivce ve skříni, které nechali Janouškové, Hrdličkové, Rittigové a jiní kmotři za ODS. To je odpovědnost TOP 09 a proboha, ať to udělají,“ doplnil k tomu místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

ČSSD nemá podle předsedy klubu zastupitelů Miroslava Pocheho zatím žádné požadavky na místa v radě, chce především co nejrychleji řešit problémy města. Podle předsedy klubu zastupitelů TOP 09 Jiřího Vávry bude nová koalice muset co nejrychleji rozhodnout o některých sporných projektech - třeba financování tunelu Blanka nebo Dopravního podniku. Konflikt vznikl také kvůli odkupu podílu v Pražské plynárenské.

Místopředseda ČSSD Michal Hašek si ale spolupráci ČSSD a TOP 09 představit nedokáže. „Rok před komunálními volbami by sociální demokracie v Praze měla odolat pokušení stát se součástí nové koalice. Jsem přesvědčen, že spojit v tuto chvíli sociální demokracii a TOP 09 na úrovni Prahy je něco jako pokusit se spojit oheň a vodu. Ovšem výsledkem takového spojení, jak všichni víme, by bylo pouhé zasyčení. A je otázka, kdo by zmizel jako pára nad hrncem.“

Napjatá situace na dnešním zasedání zastupitelstva je výsledkem neúspěšného jednání ODS a TOP 09. Strany se nebyly schopné dohodnout na další možné spolupráci. Obě měly požadavky, ze kterých nehodlaly ustoupit. Patřil mezi ně právě i zájem o křeslo primátora hlavního města.

Tomáš Hudeček z TOP 09 na zasedání pražského zastupitelstva

Praha má 63 zastupitelů. Koalice TOP 09 a ODS má pohodlnou většinu 46 křesel. TOP 09 s ČSSD dá dohromady těsnou většinu dvou hlasů, dohromady 34 zastupitelů. Přidat se můžou i komunisté, ať už tichou podporou nebo jako oficiální partner. Pak už by to dalo 37 hlasů.

autoři: jac , ank , ak
Spustit audio