Přijímačky na poslední chvíli

7. březen 2016

Ještě jednou jsme se zaměřili na přijímačky na střední školy, tentokrát už ale jak se říká na poslední chvíli.

Co se dá ještě dohnat? Jakým způsobem se připravit, zjistit, jak na tom naše děti jsou, jakých chyb se vyvarovat a jak se z toho tlaku a stresu před zkouškami nezbláznit? Cenné rady nám nabídla tisková mluvčí společnosti Scio Lucie Hejbalová.

Důležité je zjistit, jaké přijímačky dítě čekají, což se zjistí na webu každé školy. Pak je vhodné připravit se na ten daný typ přijímací zkoušky. Je důležité určit si, jak bude příprava probíhat.

Děti se mohou připravovat samy doma, a to s tištěnými nebo online testy. Dobré je absolvovat srovnávací zkoušky a samozřejmě existují i přípravné kurzy. Tam je výhodou přítomnost lektora, který může poradit se strategií testu.

Na internetu jsou dostupné tzv. adaptabilní testy, tedy testy, které jsou zaměřené na odstranění chyb. Stále je možné absolvovat intenzivní přípravné kurzy, které jsou většinou jednodenní.

Čtěte také

Je vhodné, aby si každé dítě vyzkoušelo nějaký typ testu, protože výstupem testu bývá srovnání s ostatními uchazeči a bývá tam i doporučení, na co se zaměřit.

Lucie Hybalová doporučuje rodičům situaci zbytečně nevyhrocovat. Na dítě je kladen vnější tlak, navíc je tu strach z neznámého a dítě se bojí, že selže. Je důležité si říci, že to není až tak fatální volba, není vhodné říkat dítěti, že jde o osudovou věc. Nespojovat s výsledkem přijímaček třeba účast na táboře či dovolené a dítě nestresovat.

Odvysílané díly najdete v našem archivu.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.