Při výbuchu v dole na Karvinsku zemřelo 13 horníků, 12 z nich je z Polska

20. prosinec 2018 23:54

V dole ČSM Sever na Karvinsku ve čtvrtek vybuchl metan. Na místě zahynulo 13 dělníků, 12 z nich jsou Poláci a jeden Čech. Informoval o tom mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Mezi mrtvými a zraněnými jsou převážně polští horníci. V nemocnicích jsou tři zranění horníci. Jeden z nich je nadále v kritickém stavu, řekla mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Naďa Chattová.

„Současně s ukončením záchranných akcí zasedá speciální komise, která bude mapovat příčiny,“ popsal aktuální situaci Čelechovský. Dále informoval, že příčinou tragédie bylo zapálení metanu, který způsobil devastaci některých důlních pracovišť. K výbuchu došlo ve čtvrtek po páté hodině odpoledne.

„Práce v podzemí byly okamžitě zastaveny a bylo zahájeno okamžité vyfárání všech pracovních čet. Na místo se neprodleně dostavila i hlavní báňská záchranná stanice, která stále provádí intenzivní prohlídku všech postižených míst,“ dodal Čelechovský.

Výkonný ředitel OKD Boleslav Kowalczyk uvedl, že o tom, kdy se bude moct v zasažené oblasti operovat, rozhodne společnost, komise a báňský úřad.

Transport zraněných

Podle mluvčího Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáše Humpla zdravotníci ošetřili několik zraněných.

Čtěte takéOnline reportáž serveru iROZHLAS.cz

„Záchranná služba na místě ošetřovala tři pacienty, jednoho otřeseného a dva popálené. Pacienti už jsou transportováni do zdravotnických zařízení. Na místě zasahovaly dvě pozemní posádky a vrtulník. A zprávy o dalších účastnících té události nemáme. Celá věc je v gesci OKD a pacienty přebíráme na povrchu. Další zraněné nemůžeme vyloučit,“ řekl po 21. hodině serveru iROZHLAS.cz.

Mluvčí OKD Čelechovský dodal, že situace není pro záchranáře vůbec jednoduchá: „Terén je těžko přístupný a není tam vidět, takže záchranáři mají velmi ztížené podmínky.“ Horníci fárali zhruba 800 metrů pod povrchem a většina z nich byli pravděpodobně polské národnosti, řekl mluvčí novinářům.

Možná příčina

Odborník na bezpečnostní opatření v dolech Pavel Zapletal upozornil, že příčin výbuchu může být několik. „Výbuch metalu v dole může způsobit několik zdrojů, může to být jiskra, když například řezný orgán kombajnu zajede do tvrdé hmoty, do nějakého pískovce, dojde ke vzniku jiskry. Ale musí být výbušná mez, od pěti do patnácti procent. Může jít i o otevřený oheň, o zkrat na elektrickém zařízení,“ řekl Radiožurnálu expert z Vysoké školy báňské.

Aby bylo možné výbuchu zabránit, je důležité správné větrání, upozornil Zapletal. „Každé pracoviště je také osazeno metanovými čidly, kdy při jednom procentu automaticky vypínají veškerá elektronická zařízení, která jsou v dosahu,“ dodal odborník.

Místo tragédie

Důl ČSM je součástí OKD. Majitelem této těžební společnosti je prostřednictvím státního podniku Prisko stát. OKD letos vytěží okolo pěti milionů tun uhlí. V současnosti těží ve dvou dolech. Důlní závod 1 vznikl k 1. lednu 2015 sloučením původních závodů Důl Darkov a Důl Karviná.

Důlní závod 2 vznikl k 1. lednu 2015 přejmenováním původního Závodu Důl ČSM a nachází se ve východní části karvinské dílčí pánve. Územně je členěn do dvou oblastí: Sever a Jih. Dobývací prostor je v katastrech obcí Stonava, Karviná, Albrechtice u Českého Těšína a Chotěbuz.

autoři: och , dbr
Spustit audio