Prevence rakoviny prsu

7. březen 2016

MUDr. Blanka Drvoštěpová, primářka Radiodiagnostického oddělení Ústavu pro Péči o Matku a Dítě, radí, jak na prevenci rakoviny prsou.

Podle dr. Drvoštěpové je dobré nezanedbávat preventivní prohlídky prsu už od mládí a provádět alespoň samovyšetření. "Od pětadvaceti let by vás měl gynekolog pravidelně posílat na ultrazvukové vyšetření prsu." Každoročně se podle ní potvrdí několik případů rakoviny prsu i u žen mladších pětatřiceti let.

Samovyšetření prsů by měly ženy provádět pravidelně každý měsíc po skončení menstruace. Prohmatat oba prsy vsedě i vleže, zkontrolovat v zrcadle, jestli se nezačíná vtahovat bradavka, prohmatat si podpaží. Důležitá je pravidelnost, aby si ženy mohly uvědomit každou změnu.

Každá abnormalita, kterou si žena nahmatá, by měla vést k tomu, že si nechá nález ověřit lékařem na ultrazvuku. Ve většině případů jde o cysty nebo o nezhoubné nádory. Typický karcinom prsu je tuhý tvrdý útvar na pohmat připomínající kámen, pevně fixovaný a ve většině případů nebolí.

Léčba vždy závisí na pokročilosti nálezu. Pokud je nádor malý, většinou následuje operace a potom ozařování, v některých případech chemoteprapie. V pokročilejších stádiích nejprve chemoterapie a operace až následně. Pokud je nádor do dvou centimetrů, pak je šance na uzdravení podle doktorky Drvoštěpové 97 procent. Ale i u nádorů, které jsou v celém prsu, tak při odstranění celého prsu je šance na uzdravení vysoká.

MUDR. Blanka Drvoštěpová

Odvysílané díly najdete v našem archivu.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio