Přes křižanovickou přehradu povede nový most. Cesta zůstane uzavřená víc než rok

5. červenec 2023 08:10

Zbourat kus hráze, postavit ji znovu a na ni položit nový most. Tak přesně tohle čeká stavbaře na přehradě v Křižanovicích na Chrudimsku. Složitá a drahá rekonstrukce nejen mostu bude znamenat i dopravní omezení. Auta, motorkáři ani cyklisté přes přehradu neprojedou víc než rok.

Jedná se o náročnou stavbu, protože přehrada vlastně přijde o svoji horní část. Nádrž Křižanovice byla dokončená v roce 1953 a původní most, který přes ni vede, je ve velmi špatném stavu.

Průzkum potvrdil, že vůbec nefunguje systém, který má ze silnice odvádět vodu a nečistoty. A to je problém i vzhledem k tomu, že přehrada slouží jako zdroj pitné vody pro Chrudim a Pardubice. Most se tak bude bourat a stavět nový.

Už začala úplná uzavírka

Na silnici přes přehradu nesmí auta, ale ani nic jiného, včetně chodců. Stavbaři totiž rozeberou původní most a ještě ubourají asi čtyřicet centimetrů z koruny hráze, na kterou pak přijdou nové vrstvy silnice. Objízdná trasa vede přes obce Hodonín a Libkov. Řidiči si zajedou asi osm kilometrů.

Stavba by měla být hotová za patnáct měsíců. Uzavírky by tedy měly skončit v říjnu příštího roku. Celá rekosntrukce by měla stát 61 milionů korun.

Silnice přes přehradu v Křižanovicích na Chrudimsku zůstane zavřená víc než rok. Začaly tam práce na demolici mostu na hrázi nádrže. Nový bude stát přes šedesát milionů korun.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související