Přes den se učí a večer chodí ošetřovat lidi bez domova. Třicítka studentů medicíny v Praze založila skupinu Medici na ulici

16. květen 2019 08:45

Říkají si Medici na ulici. A to proto, že třikrát týdně ošetřují potřebné přímo pod širým nebem. Asi tři desítky studentů medicíny z Karlovy univerzity v Praze se rozhodli pomáhat lidem bez domova, kteří mají zdravotní problémy.

Medici ošetřují bércové vředy, tržné rány, nebo bolesti zubů, v zimě zase často omrzliny. Spolupracují s Armádou spásy a dalšími organizacemi. Ty jim dodávají obvazy a další zdravotnický materiál.

„Lidé bez domova trpí nedostatkem zdravotní péče. Zkrátka ti lidé trpí závažnými zdravotními problémy, ale zároveň se jim té péče nedostává,“ říká za studenty medicíny Anna Ouřadová.

Někteří lidé bez domova nechtějí chodit do nemocnic. „Může to být strach, může to být obava. Potom to může být i špatná zkušenost, když v minulosti se snažil to zdravotnické zařízení navštívit a úplně neměl pocit z toho, že ty služby mu byly zajištěny tak, jak si představoval. Takže samozřejmě těch důvodů může být víc,“ popisuje Aleš Strnad z neziskové organizace Naděje.

Medici na ulici fungují tři roky. Za tu dobu pomohli už stovkám lidí. Letos za svůj projekt studenti získali taky univerzitní Cenu Miloslava Petruska.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio