Přerůst partnera, nakrmit daňka nebo si nechat narůst křídla můžete v muzeu iluzivního umění

Illusion Art Museum je prvním muzeem v České republice zaměřeným na iluze a trick art. Od března letošního roku sídlí v historicky cenném domě U Červené lišky na Staroměstském náměstí.

Optický klam z vás udělá trpaslíka

Muzeum iluzí a triků přenáší prostřednictvím exponátů historické techniky vytváření uměleckých iluzí do časů selfie a sociálních médií 21. století. Návštěvníci se všech vystavených exponátů mohou dotýkat. Tajemství mnoha exponátů lze odhalit až prostřednictvím „oka“ mobilního telefonu.

Rozvoji iluzivního zobrazování skutečnosti v malířství přispělo poznání zákonitostí perspektivy

Illusion Art Museum na Staroměstském náměstí najdete přímo naproti orloji. A to je taková třešnička na dortu návštěvy muzea: podívat se na orloj v klidu, z jiného úhlu pohledu, než je ten „tradiční“, z chodníku pod ním, v davu turistů. A ještě jeden bonus návštěva muzea má. Pro nás, pro místní, to sice není tak výjimečné, ale pro leckterého zahraničního turistu možnost navštívit dům z 15. století se sklepením ze století 12. je zážitkem opravdu nevšedním.

Dům U Červené lišky (vlevo) pochází z 15. století

První patro Illusion Art Musea je věnováno iluzivnímu umění. Pohrát si můžete s interaktivními exponáty, a odhalit, jak perspektiva otevírá nové světy, jak je možné docílit iluzivního pokračování prostorů. V muzeu můžete krmit (namalovaného) daňka, nahlížet otvorem ve stropě do historického sálu pod vámi, stát se andělem, když vám „narostou“ křídla. A to vše zvěčnit na fotku a tou pak překvapit své blízké. Důležitý je správný úhel pohledu. Když se podíváte ze správného místa, v hromadě staré elektroniky objevíte podobiznu Nikoly Tesly. Čekají na vás i další anamorfní obrazy, tak se jim říká. Optická iluze například způsobí, že člověk, stojící na židli, se stane trpaslíkem, a ten vedle židle zase obrem. Z této části muzea se ozývá nejčastěji smích a vznikne tu nejvíc fotografií, které míří na sociální sítě.

Možná vás překvapí, co vše lze ztvárnit sprejem a fixou

Druhé patro Illusion Art Musea hostí měnící se sérii speciálních výstav, které jsou věnované dílům našich moderních umělcům. Nyní tu objevíte výstavu velkoformátových pláten History Board – 100 let Československa. Šest českých a šest slovenských street umělců nabízí vlastní pohled na historii státu. Možná vás překvapí, co vše lze ztvárnit sprejem a fixou. Jak věrné portréty Masaryka, Štefánika nebo Havla tu uvidíte. Muzeum je otevřené denně od 10  do 20 hodin.

Obyvatel pokojíku
Spustit audio