Pražští policisté loni řešili nejméně trestných činů od roku 1991, převažovaly krádeže

1. únor 2019 14:15

Pražští policisté vyšetřovali v loňském roce 47 601 trestných činů, nejméně od roku 1991. Oproti roku 2017 klesla kriminalita v metropoli o 3125 zjištěných skutků. Podobně jako v předchozích letech byla objasněna zhruba čtvrtina všech činů.

Mezi trestnými činy převažovaly tradičně krádeže, byla jich skoro polovina. Policisté ale zaznamenali výrazný pokles zejména kapesních krádeží. Loni se jich stalo 5331, o 1982 méně než v roce 2017.

„Sázíme na to, že v Praze máme své týmy, samozřejmě využíváme kamerový systém,“ vysvětlil ředitel pražské policie Jan Ptáček. Podle něj stoupla i objasněnost kapesních krádeží, ale jen mírně. „Je to bolest všech metropolí, bohužel to k turismu a vysoké koncentraci osob patří,“ doplnil Ptáček.

Více podvodů

Podle náměstkyně pro kriminální policii a vyšetřování Radky Drexlerové klesl i počet tzv. krádeží vloupáním, o 575 na 4395. Pokles byl loni i u krádeží motorových vozidel, sestup je v tomto ohledu podle Drexlerové dlouhodobý. Dalších majetkových trestných činů, jako jsou například podvody nebo zpronevěry, naopak mírně přibylo. Více bylo loni v Praze registrováno také hospodářských trestných činů. „Obrovským způsobem se navýšily daňové delikty,“ řekla náměstkyně.

Vražd se loni v hlavním městě událo 14, o osm méně než předloni. Objasněny byly všechny, řekla Drexlerová. Ubylo také dalších násilných trestných činů, v roce 2018 jich bylo zjištěno 1439, meziročně o 69 méně.

Podle Ptáčka je bezpečnostní situace v Praze příznivá. Připomněl, že podle průzkumů důvěra společnosti v policii stoupá. „Myslím si, že pražská policie má velmi dobrý kredit u občanů,“ řekl Ptáček.

Kriminalita v hlavním městě klesá od roku 2002. Výjimkou byl rok 2013, kdy však sehrála zásadní roli amnestie bývalého prezidenta Václava Klause.

autor: jp | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio