Pražský okruh mezi D1 a Běchovicemi by měl být zprovozněn do roku 2024

18. červenec 2019 08:34

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) má být do roku 2024 zprovozněn nový úsek Pražského okruhu spojující dálnici D1 s pražskou částí Běchovice. Náklady na stavbu úseku se blíží částce 9,4 miliardy korun. Uvedl to na středečním jednání v Jílovém u Prahy.

Podle oficiálních plánů Ředitelství silnic a dálnic je zprovoznění další části Pražského okruhu plánované v roce 2025, podle premiéra je ale nutné zkrátit termíny. Pražský okruh patří k nejvýznamnějším dopravním stavbám v České republice.

Pokud vše půjde hladce, získá stavba již letos územní rozhodnutí. Stát následně může přistoupit k výkupu pozemků. Podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) musí stát jednat s 499 vlastníky, všechny již oslovil. „Mnozí odpověděli kladně, někteří záporně a někteří neodpověděli. Ale všichni již byli osloveni,“ řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Pavol Kováčik.

Zahájení dostavby D3

Premiér na středečním jednání také uvedl, že výstavba středočeského úseku dálnice D3 na jih Čech by měla začít také v roce 2024, kdy bude zároveň zprovozněno dálniční spojení z Tábora do rakouského Lince.

D3 má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. O potřebě této komunikace se mluví tři desítky let. Středočeská část má měřit 60 kilometrů.

autor: jp | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio