Pražský magistrát vypověděl smlouvy dvacítce stánkařů z holešovické tržnice. Nabídl jim místo ve vnitřní hale

11. únor 2019 09:53

Venkovní stánky musí z holešovické tržnice do konce února zmizet. Město asi dvacítce prodejců na konci roku vypovědělo nájemní smlouvu. Zároveň jim ale nabídlo místo v jedné z vnitřních hal. Celý areál tržnice chce město zkultivovat a venkovní prodej už neplánuje obnovit. S tím někteří prodejci nesouhlasí...

 „Je to nesmysl, nebudou tam chodit lidi,“ říká žena v hnědém kulichu, která sedí za pokladnou i se psem. Ostatní oslovení trhovci mluvit nechtějí. Všichni se ale obávají toho stejného - že kvůli stěhování ztratí zákazníky.

„V létě je příjemnější chodit venku, ale ani v zimě to nevadí. Jenom když prší, tak je to nepříjemné,“ odpovídá žena, která sem chodí nakupovat pravidelně.

Areál tržnice je od roku 1993 kulturní památkou. Podle náměstka primátora Pavla Vyhnánka z uskupení Praha Sobě se ke stavbám s prvky novorenesance a secese venkovní stánky nehodí. „Tu památku kulturní shazují, zakrývají, shazují ji někam, kam vůbec nepatří,“ říká. Místo stánků chce město mezi halami bývalých jatek vysázet stromy. Zkultivovat plánuje do budoucna celý areál tržnice.

„Chceme zkultivovat veřejná prostranství v rámci tržnice. A chceme postupně začít rekonstruovat jednotlivé haly. Dopředu avizuju, že je to proces třeba minimálně na 10 let, ale nicméně chceme, aby už nějaké konkrétní kroky byly vidět,“ dodal Vyhnánek.

Čas na vystěhování mají stánkaři do konce února. Někteří z nich ale věří, že se jim podaří rozhodnutí magistrátu ještě zvrátit.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio