Pražský klášter u svatého Jiljí čeká rozsáhlá obnova

12. květen 2011

Dominikánský klášter v Jilské ulici v Praze 1 se otevře veřejnosti. V příštích letech ho čeká rozsáhlá obnova, která umožní využít jeho prostory pro kulturně vzdělávací aktivity. V samém srdci Prahy tak ožije místo, které píše svou historii už několik staletí.

V srdci české metropole sídlí řád Dominikánů od poloviny 17. století. Po přestavbě kostela svatého Jiljí zbudovali klášter v barokním stylu. A právě tento objekt čeká v nejbližších letech rozsáhlá obnova. Jeho současný stav je z technického, ekonomického i provozního hlediska neudržitelný. Podle provinciála dominikánů, otce Benedikta Mohelníka, je ale klášter přesně to místo, které má sloužit veřejnosti.

Pražský klášter u svatého Jiljí čeká rozsáhlá obnova

"Dominikáni vznikali právě ve městech kvůli tomu, aby byli blízko lidem. Aby mohli sloužit té době, ve které žijou. A to je dnes vlastně stejná idea. Klášter není pro nás, je prostě pro ty lidi, kteří chodí, bydlí kolem a chtějí do něho vstoupit. To je to nejzákladnější," dodává provinciál.

Nově se tak v budoucnu představí klášter jako inspirativní místo setkání, dialogu a ticha. V jeho prostorách se budou konat filozofické přednášky, debaty na aktuální společenská témata nebo koncerty. Ještě chvíli ale budou muset zájemci o tyto aktivity počkat. Obnova kláštera, kterou řád Dominikánů plánuje rozdělit do několika etap, přijde celkem na zhruba 150 milionů korun. Včetně poměrně náročných restaurátorských prací. Peníze ale musí členové řádu teprve sehnat.

Pražský klášter u svatého Jiljí čeká rozsáhlá obnova

"Sami zdroje nemáme, jestli budou nějaké zdroje, řekněme z vyrovnání mezi církvemi a státem, tak pro nás budou na prvním místě, ale to je velmi nejisté. Takže budeme shánět. Budeme chtít oslovit norské fondy i další zahraniční zdroje. A i místní dotační tituly ministerstva, magistrátu. Prostě se to bude muset poskládat z různých zdrojů a po částech, " říká otec Benedikt Mohelník a doplnil, že pokud by se podařilo dokončit obnovu do pěti až sedmi let, byl by spokojený.

Architekt Josef Pleskot upozornil na skutečnost, že pokud se má klášter otevřít veřejnosti, musí se zajistit i její bezpečí a komfort. "Čili například nové schodiště. Aby mohli přijít handicapovaní lidé, vozíčkáři a podobně, tak potřebujeme nový výtah. To jsou vždy problémy například pro památkáře, jsou to velmi traumatické zásahy do historických objektů. Potřebujeme sociální zařízení. Pochopitelně. Dneska je tady málo záchodů. Málo těch věcí, které jsou potřeba k tomu, aby se člověk cítil komfortně," vysvětluje architekt.

Představitelé dominikánského kláštera v srdci Prahy chystají v souvislosti s obnovou i veřejnou přednášku pro lidi. Uskuteční se v pondělí 16. května od půl páté odpolední. A samozřejmě kde jinde, než přímo v prostorách kláštera.

Spustit audio