Pražský dopravní podnik zahájil stavbu haly pro historická vozidla a představil tramvaj k výročí metra

16. únor 2024 10:00

Pražský dopravní podnik (DPP) slavnostně zahájil stavbu nové haly pro silniční vozidla muzea MHD ve vozovně ve Střešovicích. Ve dvoupatrové budově budou vystaveny především vozy, které nesmějí být podle požárních předpisů ve staré dřevěné hale. Podnik obnoví také bránu a koleje na nádvoří vozovny. Stavba skončí v září 2025 a vyjde na 122,5 milionu Kč. DPP představil i tramvaj T3, vyzdobenou jako byly vozy metra EČS před 50 lety, kdy metro zahájilo provoz.

Zahájení stavby nové haly pro silniční vozidla muzea MHD ve vozovně ve Střešovicích

V květnu muzeum oslaví 31 let od svého otevření, ročně ho navštíví okolo 30.000 lidí. "Muzeum loni dosáhlo rekordu v návštěvnosti, takže je evidentní, že je o něj zájem a vyplatí se investovat do jeho rozvoje. Za 20 měsíců se bude otevírat nová hala veřejnosti a bude to i hezký dárek k výročí 150 letům MHD v Praze," uvedl náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti).

Důvodem, proč musí podnik halu postavit, je nedostatek prostor pro exponáty a rovněž požární předpisy. Nedovolují, aby v budovách s dřevěnou konstrukcí parkovala vozidla na benzin či naftu. Autobusy a další exponáty jsou nyní v garážích v Řepích, na Klíčově nebo v Hostivaři v depozitáři.Hala bude dvoupatrová. Vjezd do spodní části bude z ulice Na Ořechovce. V horním patře budou výstavní prostory, kam budou vozy dopravovány zespodu výtahy.

Historická vozidla i depozitář

"Věřím, že nejcennější exponát bude autobus Škoda 506 N z roku 1929, který se nyní opravuje ve Zlíně. Pak by tu měla být kompletně autobusová pražská doprava od jejího zahájení v roce 1929 až dodnes," říká vedoucí muzea Petr Malík.

Vedle haly bude také depozitář, který vznikne rekolaudací nynější budovy. Opraven bude také vstup do areálu a koleje. "Rekonstrukcí vstupního objektu bychom chtěli návštěvníkům vytvořit daleko důstojnější prostředí, a to pro prodej upomínkových předmětů i pro zájemce čekající na jízdy historickými tramvajemi," popsal generální ředitel DPP Petr Witowski.

Tramvaj T3 vyzdobená jako vozy metra EČS před 50 roky

Tramvaj jako vozy metra před 50 roky

Vzhledem k tomu, že letos uplyne 50 let od zahájení provozu metra na lince C, vypraví podnik do ulic tramvaj vyzdobenou jako byly tehdejší vozy metra EČS. V ulicích bude jezdit populární vůz typu T3.

Muzeum bylo slavnostně otevřeno 14. května 1993 a první návštěvníci se do něj podívali o den později. K vidění tehdy byly dva autobusy, 34 tramvají a trolejbus. Základy muzea vznikly v 60. letech 20. století, kdy pro něj budoucí správci začali mapovat a sbírat první exponáty.

autoři: Radek Duchoň , JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio