Pražské zoologické zahradě už nic nebrání v přípravách na stavbu pavilonu goril

Pražská ZOO dostala zelenou pro stavbu pavilonu goril. Magistrát zamítl odvolání městské části Troja, které se nelíbilo, že pavilon vyroste na pozemku pod usedlostmi Hrachovka a Sklenářka. Stavba takového rozsahu sem prý nepatří.

Podle ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka by se se stavbou pavilonu mohlo začít ještě letos. „Odvolání proti rozhodnutí magistrátu už není možné. Jde o nový pavilon goril v prostoru pod Sklenářkou, tam by se gorily měly přestěhovat se stávajícího pavilonu, který je ohrožen povodněmi. Doufám, že nutné administrativní kroky proběhnou do konce července, pak můžeme udělat výběrové řízení na zhotovitele. Když všechno dobře půjde, na podzim by se mohly zahájit práce. Neříkám, že se začne stavět, spíš kopat, ale ta výstavba by mohla začít ještě v letošním roce. Nechci to ale zase nijak slibovat, protože se ještě může vyskytnout řada komplikací,“ vysvětluje Miroslav Bobek.

Umístění pavilonu podle něj zoo vybírala pečlivě. „My jsme to místo vybírali zodpovědně, nechali jsme udělat celou řadu krajinářských studií. Ten pavilon je navržený tak, aby nenarušil krajinný ráz. Stát bude na místě bývalého smetiště. Cenné části údolí se nacházejí výš a ten pavilon je nenaruší. Zamítnutí odvolání nám v tom dalo za pravdu.

S výstavbou pavilonu goril souvisí i další úpravy v zahradě. Má přibýt nový návštěvnický vchod i zastávka autobusu. Ke vchodu by měl jezdit autobus a bude i blízko k přívozu. „Tahle část zoo by se měla v následujících letech zatraktivnit, protože už tam je Údolí slonů, budou tam gorily a také nová expozice Arktidy, tedy lední medvědi,“ říká Miroslav Bobek.

Spustit audio