Pražská zoo má nové vzácné přírůstky. Narodila se dvě selata prehistorického pekari Wagnerova

19. květen 2019

Zoo Praha se má nově s čím chlubit. Povedlo se jí rozmnožit selata vzácného pekari Wagnerova. Jedná se o prehistorické zvíře, které se považovalo až do 70. let za vyhynulé.

Dosud se v rámci Evropy podařilo tento druh rozmnožit pouze v Tierpark Berlín a belgické ZOO Planckendael.

„Naše dvě mláďata zatím prospívají velmi dobře, pravidelně a často pijí, jsou aktivní a celá skupina s nimi dobře funguje. Za dobrého počasí je návštěvníci budou moci vidět ve venkovním výběhu v horní části zoo. Když je deštivo, mají selata k dispozici vyhřívanou stáj,“ uvedl chovatel Radovan Mourek.

Narození mláďat pekari Wagnerova je skvělou zprávou pro celý evropský chov. V Evropě totiž tento druh momentálně chová pouze sedm institucí v počtu 37 jedinců

Narození mláďat pekari Wagnerova je skvělou zprávou pro celý evropský chov. V Evropě totiž tento druh momentálně chová pouze sedm institucí v počtu 37 jedinců. Pravidelně ho množí jen Tierpark Berlín, odkud přišli čtyři jedinci do trojské zoo. Jedno živé mládě se loni narodilo také v belgické zoo Planckendael.

Pekari Wagnerova se v rámci Evropy podařilo tento druh rozmnožit pouze ve dvou institucích

Až do roku 1971 byl pekari Wagnerův považován za vyhynulý druh, poté však byla zjištěna populace na pomezí Argentiny, Bolívie a Paraguaye. V současnosti je počet v přírodě odhadován na maximálně několik tisíc jedinců. Populace klesá zejména z důvodu odlesňování. Proto také v rámci evropských zoologických zahrad probíhá od roku 2015 záchovný program tohoto druhu. Zapojila se do něj i Zoo Praha, když v roce 2016 získala čtyři pekari Wagnerovy.

autor: jp | zdroj: Zoo Praha
Spustit audio