Prahou ve zkratce: ze Staroměstského náměstí do ulice Na Příkopě

Centrem Prahy lze projít nejen po tradičních cestách, ale také různými zkratkami, přes romantická zákoutí, která dýchají historií.

Od Staroměstské radnice se vydejte Týnskou uličkou mezi domem U Kamenného zvonu a Týnským chrámem. Mimochodem, věděli jste, že jedna z věží chrámu je zdobnější a širší? Je to ta vpravo. Po několika desítkách metrů vejdete do Ungeltu. Týnský dvůr, Týn nebo Ungelt je jedním z historicky nejvýznamnějších míst v Praze. Ve středověku zde vznikl opevněný kupecký dvorec, kde se vybíralo clo. Od zbytku města byl dvůr oddělen příkopem a zdí. Zboží všeho druhu sem proudilo z celého světa. Dnes tu stojí 18 domů, každý jiný, a tvoří malebný a klidný kout.

Z Ungeltu se dejte Malou Štupartskou doprava, tam stojí Menhartovský palác. Říkalo se mu taky dům U Koz či Šrámkův dům. Mezi jeho vlastníky patřili Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic nebo Adam z Valdštejna. Do nynější barokní podoby byl upraven otcem a synem Kaňkovými okolo roku 1700. V domě dnes sídlí Divadlo v Celetné a Institut umění – Divadelní ústav.

Průchod Menhartovským palácem vás dovode do Celetné. Směrem doprava, jakoby k Prašné bráně a téměř naproti domu U Černé Matky Boží, objevíte pasáž Bolzano. Jméno jí dal Bernard Bolzano (1781 – 1848), matematik, filozof, estetik a kněz, který v domě nad pasáží žil a zemřel. Jméno Bernarda Bolzana patří mezi 72 jmen významných osobností české historie, která jsou napsána na budově Národního muzea. 

Pasáž Bolzano by vás dovedla zpátky do Štupartské. Ale vy můžete pokračovat dál, k Prašné bráně, a dát se doprava, pasáží divadla Broadway. Ta vás zavede do ulice Na Příkopě nebo až na náměstí Republiky.

Spustit audio