Prahou ve zkratce: z Vodičkovy ulice až na Uhelný trh

Procházka centrem Prahy, zkratkou pasážemi a zahradami, se podobá návštěvě galerie umění a architektury. Pojďte se s námi projít pasáží Světozor a Františkánskou zahradou do pasáže Adria. Z Národní třídy pak přes nádvoří paláce Platýz dojdeme na Uhelný trh.

Pasáž Světozor se nachází v původním paláci České banky, který byl postaven mezi lety 1914 a 1918, za architektonickým návrhem stál Osvald Polívka, fasáda pochází z pera Josefa Sakaře. Zrak upoutá mozaikové logo firmy Tesla a prosklená střecha. Od počátku v pasáži funguje kino Elektra, dnes přejmenované na Světozor. Pasáží lze dojít z Vodičkovy ulice do Františkánské zahrady nebo do pasáže U Stýblů a na Václavské náměstí.

Palác Adria byl postaven pro italskou pojišťovací společnost Riunione Adriatica di Sicurta, na místě bývalého dvoupatrového paláce v letech 1923 – 24. K realizaci fasád bylo vybráno nové barevné řešení od architekta Pavla Janáka ve stylu rondokubismu. Pasáž, obložená mramorem, má kruhovou galerii a dvoranu se skleněným stropem. Ve dvoraně objevíte veliké hodiny se sochařskou výzdobou Bohumila Kafky: Den a Noc, Slunce a Měsíc a 12 sousoší Zvěrokruhu. Průčelí paláce na Národní třídě zdobí kovové sousoší Adrie (Mořeplavby) od Jana Štursy. Jde pravděpodobně o největší galvanoplastickou sochu na světě.

Příběh Platýzu se začal psát v polovině 14. století. Na konci 16. století se majitelem domu stal Jan Platejs z Plattenštejna, po něm byl dům pojmenován. Dům v průběhu staletí sloužil k ubytování pocestných, konaly se tu koncerty a plesy, nacházela se zde šermířská škola a poštovní úřad. Pak byl shluk několika budov spojen do jednoho čtyřkřídlého objektu, seskupeného kolem vnitřního dvora. Vznikl tak prý první činžovní dům v Praze. Pasáž Platýz spojuje Národní třídu s Uhelným trhem.

Spustit audio