Praha otevře muzeum nesvobody. Místo vzniku zatím není jisté

2. září 2019 17:00

Během několika let by v Praze mělo vzniknout Muzeum paměti 20. století. To se má zaměřit na historii nesvobodných režimů na českém území. Jeho založení v pondělí odsouhlasili radní.

Ústav návštěvníkům připomene totalitní režimy, které u nás v minulosti vládly, tedy nacistický a komunistický. Expozice by měla zavzpomínat také na jejich oběti nebo lidi, kteří proti nim bojovali.

Praha teď bude moct nechat zpracovat konkrétní projekt na vybudování muzea. Ten určí například jeho rozsah nebo cenu. K jednání chce město přizvat také odborníky a historiky, kteří by se do činnosti muzea měli zapojit. Myšlenku na vybudování muzea podle radní Hany Marvanové ze Spojených sil pro Prahu podpořilo skoro 40 organizací, mezi nimi třeba skauti a společnost Post Bellum, která zaznamenává a archivuje vzpomínky pamětníků, nebo třeba Konfederace politických vězňů a památník tří odbojů. „Musí se zadat projekt, jak má muzeum vypadat, jaká má být ta expozice. Podle toho Praha vybere budovu ve vlastnictví Prahy,“ říká Hana Marvanová.

Jedním z míst, o kterém se diskutovalo, že by v něm mohlo muzeum vzniknout, je Stalinův pomník na Letné. To se ale nezamlouvá sedmé městské části, která chce park, kde volný čas tráví hodně mladých, zachovat tak, jak je.

autoři: Kristýna Vašíčková , jp
Spustit audio