Praha nesouhlasí s vybudováním plavební komory na Starém Městě. Podepsala memorandum

17. srpen 2019 11:00

Povodí Vltavy několik let připravuje výstavbu nové plavební komory v centru Prahy. Má vzniknout mezi Dětským a Střeleckým ostrovem, hned u komory Praha - Smíchov. Jenže proti záměru se postavil jak magistrát, tak první a pátá městská část, na jejichž území by měla stát. Během včerejšího dopoledne kvůli tomu podepsali dokonce memorandum.

Jejich hlavní argument je, že se zvýší lodní doprava, naroste hluk a zhorší se ovzduší. Stávající plavební komora Praha – Smíchov je přitom už teď vytížená na hranici svojí kapacity, patří dokonce k nejvytíženějším ve střední Evropě. Ročně jí propluje přes 25 000 lodí. Okolí Střeleckého ostrova navíc využívají lidé k rekreaci, jezdí tam na loďkách nebo šlapadlech, mají odtud výhled třeba na Hradčany. Nová komora, jak se obává náměstek primátora Petr Hlubuček ze Spojených sil pro Prahu, by všechny tyto aktivity ohrozila.

Povodí Vltavy navýšení lodní dopravy odmítá. Podle ní ji další plavební komora naopak rovnoměrně rozloží a ulehčí té současné Praha - Smíchov. Ani emise z lodních motorů se prý nebudou zvyšovat, protože lodě na proplutí nebudou muset čekat ve frontách tak dlouho jako nyní. Zároveň se podle Povodí Vltavy v této oblasti zvýší bezpečnost dopravy pro osobní nebo sportovní plavidla.

Přesně před týdnem Povodí Vltavy získalo od Vodoprávního úřadu stavební povolení. Magistrát, Praha 1 a Praha 5 mají ještě do příštího pátku čas na to, aby proti němu podaly odvolání. S námitkami se pak úřad musí vypořádat. Podle původních plánů chtělo Povodí Vltavy pětapadesát metrů dlouhou komoru za skoro půl miliardy korun začít stavět příští rok.

autoři: Kristýna Vašíčková , jp
Spustit audio