Praha má málo rehabilitačních lůžek pro pacienty po operacích. Nemocnici Na Františku otevírá nové oddělení

2. červen 2019 10:00

Dělníci dokončili opravu jednoho z oddělení v Nemocnici Na Františku. Budou v něm rehabilitační lůžka - ty podle magistrátu Praze chybí. Nemocnice tento týden získala kolaudační rozhodnutí, teď zbývá ještě oddělení vybavit postelemi a dalším nábytkem.

„Bude tady 13 lůžek,“ popisuje pověřený ředitel Nemocnice Na Františku David Erhart. Sloužit budou pacientům, kteří po operacích potřebují několikrát týdně rehabilitovat.

„Jedná se o pacienty, kteří podstoupili operační výkon, zpravidla ortopedický. A zhruba třetí, pátý pooperační den se přesunou na toto oddělení,“ říká dále.

Nemocnice teď ještě musí oddělení dovybavit nábytkem, dohodnout se se zdravotními pojišťovnami a ministerstvem zdravotnictví. To podle Erharta potrvá několik měsíců. Časový odhad je podle něj 6 až 12 měsíců.

První pacienty by tak lékaři v novém oddělení mohli ošetřit příští rok. Nemocnice Na Františku má i další plány. Kromě rehabilitace chce otevřít třeba stanoviště pro záchrannou službu, nebo nové ARO.

Nemocnici totiž od příštího roku začne místo první městské části provozovat magistrát. Za jakých podmínek si metropole od Prahy 1 nemocnici převezme, o tom zatím obě strany ještě jednají. Největší spor je o majetek. Praha 1 by si totiž chtěla budovy nemocnice i dál nechat.

„Jedná se o majetek, do kterého jsme významně investovali. Ano, chceme dál mít nějaký vliv, my se toho nechceme zbavit,“ popisuje starosta první městské části Pavel Čižinský z uskupení Praha 1 Sobě. Magistrát teď prověřuje, jestli je to pro město výhodné.

V budoucnu chce magistrát z nemocnice udělat hlavní pilíř městského zdravotnického systému.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio