Praha je zelenější díky pouličním záhonkům

4. říjen 2017

Spolek Street Gardening je důkazem toho, že přinášet zeleň přímo do ulic Prahy mohou sami její obyvatelé. Jak? Zakládáním městských záhonků. Začátek byl jednoduchý, Tomáš Plesník využil zbylou hlínu z balkonu a na Žižkově vytvořil svůj první záhonek. Záhy zjistil, že to není jediná pouliční zahrádka, tak rostliny fotil a prezentoval na Facebooku. Odezva byla velká, lidi to zajímalo a městských zahradníků přibývalo.

Nejvíc záhonků můžete najít právě na Žižkově. V Praze 3 byl také spolek Street Gardening úspěšný v participativním rozpočtu, takže sázet se bude na dalších místech. "Hrozně funguje inspirace. Na Žižkově je ulice Kubelíkova, založili jsme jeden záhonek a teď tam těch záhonků vzniklo už takových sedm. My jsme byli trošku divní, když jsme stáli na ulici a v dešti tam tenkrát zakládali záhonek. Ostatní se s námi ale dávali do řeči a ten nápad se jim zalíbil," popisuje šíření zeleně v metropoli Tomáš Plesník. www.facebook.com/StreetGardeningCzech

Zahrádka v Roháčově ulici
Záhonek ve Veletržní ulici
autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.