Praha bojuje s odstraňováním graffiti. Změnit to mají nové technologie

6. srpen 2019 09:49

Praha chce důkladněji postupovat při čištění graffiti - rozhodla se tak po incidentu na Karlově mostě, který před více než dvěma týdny posprejovali dva podnapilí němečtí turisté. Pomoct mají moderní technologie, které si nechal představit primátor Prahy Zdeněk Hřib z Pirátů. Předvedl mu je i Miloslav Černý, který Karlův most minulou neděli bez jakéhokoliv předchozího souhlasu úřadů vyčistil.

„Proces odstraňování graffiti, který už tady musel běžet tisíckrát, neběží úplně optimálně rychle. Je potřeba ho nějakým způsobem urychlit, a jedním z těch možností, jak to urychlit, je tedy to, že budeme používat moderní technologie tam, kde jsou vhodné,“ řekl primátor Prahy Zdeněk Hřib z Pirátů.

Ten zkritizoval postup úřadu při čištění graffiti na Karlově mostě, spokojený nebyl s délkou schvalovacího procesu ani s dobou, po kterou měli restaurátoři nápis z pilíře mostu odstraňovat. Nové technologie podle něj mají celý proces urychlit. Jednou z nich je vroucí voda a pára v kombinaci s vysokým tlakem - právě tou Miloslav Černý vyčistil Karlův most. „Tím, že to tam nebylo dlouho, tak to šlo udělat vodou a párou,“ řekl.

Černý představil také čištění párou a vysavačem, která podle něj nezanechává stopy po stékání, nebo čištění s pomocí rozdrcených ořechových slupek. Firma Narran zase ukázala, jak je možné graffiti odstranit laserem. Hřib přiznal, že čištění graffiti teď systematické není - a incident na Karlově mostě tak upozornil na problém, který je potřeba řešit.

Graffiti na pilíři Karlova mostu

„Ten rozdíl je v tom, že tam to graffiti bylo velké a také v tom, že se podařilo chytnout dotyčné při činu. Tak to byl asi ten rozdíl, proto tomu byla věnovaná větší mediální pozornost, než těm drobnějším nápisů, u který nebyl dopaden pachatel.“

Pomoct proti graffiti má třeba i aplikace s názvem Změňte to, přes kterou můžou lidé sprejerství nahlásit.

autoři: Martina Topinková , jp
Spustit audio