Pracovní dílna Metráž dává šanci ženám v nouzi, díky nim vznikají designové produkty

Když režisérka a terapeutka Kateřina Jungová pracovala v nízkoprahovém centru pro mladé lidi bez domova Naděje, vznikl nápad pomáhat ženám ve špatné sociální situaci. Jak? Díky tvořivé práci, ze které by mohly mít nějaký zisk. S kamarádkou, designérkou Lucií Kutálkovou, nakonec založily pracovní dílnu Metráž a podporují ženy v nouzi.

První prostor pro výrobu jim v roce 2015 poskytla organizace Jako doma, později dílna přesídlila do Soukenické ulice. Metráž funguje nízkoprahově a pracovnice si nevybírá, stačí ochota akceptovat základní pravidla. Každá žena je pak placena za prodaný kus a všechny mají možnost se zapojit do celého procesu - od návrhu produktu, přes jeho zhotovení, až po samotný prodej. Často se účastní i nejrůznějších trhů a prodejních akcích autorských výrobků.

Metráž vytváří designové produkty, některé si navrhují v dílně, na jiných spolupracují s českými designéry. "Teď například naposledy kolekce šatů s Monikou Drápalovou. Nebo jsme spolupracovaly s Janou Mikešovou, která dělá pletenou módu. Samozřejmě Lucie Kutálková, která se mnou Metráž založila, navrhovala skoro veškerý textil. Také jsme dělaly stříbrné šperky s Adélou Fejtkovou," vyjmenovává Kateřina Jungová. Designéři je zároveň zásobují materiálem, pro celý projekt je klíčová tzv. udržitelná móda a zpracování zbytků kůží, koženek, látek i bižuterie. Výrobky nízkoprahové pracovní dílny Metráž můžete vidět např. 25. - 27. 3. 2018 na akci Life is Fashion v Galerii Kritiků. metrazdesign.cz

Metráž se pravidelně účastní nejrůznějších prodejních akcí
Metráž se snaží zpracovat zbytky kůží, koženek i nevyužitou bižuterii
V dílně vznikají designové produkty, od doplňků až po oděv
Pracovní dílna Metráž funguje nízkoprahově, přijít může každý
autor:
Spustit audio