Poznejte, jak žili Keltové: Keltský skanzen Jivjany vás zasvětí

10. květen 2024

Keltský skanzen Jivjany najdeme ve stejnojmenné vsi na Domažlicku. Konkrétně se jedná o část obce Velký Malahov. Budování skanzenu tady započalo v roce 2009 a od té doby ho navštěvují malí i velcí turisté. Během roku se tu konají nejrůznější akce, předvádění řemesel, ale místo si můžete projít také jen tak sami.

Skanzen Jivjany

Ačkoli se přímo v téhle lokalitě keltské hradiště nikdy nenacházelo, členové spolku Vousův kmen, kteří se o areál starají, vycházejí z archeologických poznatků z jiných nalezišť. Výsledky jejich práce vás tedy i tak přenesou do doby stovky let před naším letopočtem. V oploceném areálu na okraji vesnice tak naleznete nejrůznější typy staveb, jako třeba panský dům, sýpku, hrnčírnu, svatyni, nebo třeba mohylu: „Je to vlastně hrob. Tyto hroby se používaly hlavně v době bronzové a halštatské, což je počátek období Keltů,“ uvedla členka spolku Vousův kmen Tereza Fejtová.

Tereza Fejtová se společně s manželem Janem Fejtem o skanzen stará. V průběhu celého roku se tady konají nejrůznější akce, ale návštěvníci si skanzen můžou projít i sami: „Skanzen je momentálně volně přístupný a plánujeme to tak nechat i nadále, aby zde lidé mohli strávit čas, jak se jim chce. Aby tu byly nějaké herní prvky a lidé se mohli zabavit i bez průvodce,“ řekla členka Vousova kmene, která pokračovala zajímavostmi o Keltech:

Lidé jsou pořád stejní, jen v jiných kulisách

„Myslím si, že si lidé Kelty hodně romantizují. Musíme to ale brát tak, že šlo o starověk, kde byli otroci, válečné výpravy do okolních vesnic, přepadávání a tak dále. Keltové také likvidovali své okolní prostředí, což máme dnes doloženo. Kolem hradišť jste nenašli les, protože všechno vykáceli. Lidé jsou tedy pořád stejní, jen v jiných kulisách a mají trochu jiné prostředky, ale jinak je to pořád to samé.“

Spustit audio