Požár německých odpadků v Libčevsi byl založen úmyslně

10. březen 2006

Požár nelegální skládky německého komunálního odpadu v Libčevsi na Lounsku byl založen úmyslně. S tímto verdiktem uzavřeli vyšetřování specialisté hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje. Ze tří a půl tisíce tun německého odpadu shořely 6. a 13. února dvě třetiny.

Mluvčí hasičů Lukáš Marvan potvrzuje, že požár byl založen cizí vinou: "Příčinou požáru odpadků v Libčevsi bylo úmyslné zapálení. My už jsme dokumentaci o tom předali Policii České republiky."

Policie zahájila vlastní šetření, zatím ale nikoho neobvinila. Od začátku o úmyslném založení požáru nepochybovala starostka Libčevsi Vlasta Staňková. "Určitě to nebylo nedopatření, protože to bylo prokazatelně zapáleno na dvou místech, aby to pěkně shořelo," řekla Českému rozhlasu starostka.

Problémy s dovozem nelegálního odpadu ze zahraničí pokračují i nadále. Jihomoravští celníci v těchto dnech na rakouské hranici zadrželi čtyři kamiony s odpadem. Zpřísněné kontroly probíhají od začátku měsíce a za tu dobu celníci prověřili v blízkosti hraničních přechodů Mikulov a Hatě na dva a půl tisíce vozidel, z toho asi tři desítky s odpadem.

Do včerejška na základě rozhodnutí Oblastního inspektorátu životního prostředí vrátili zpět do Rakouska dva kamiony, během dneška odhalili další dva.

"Na hraničním přechodu v Mikulově došlo ke kontrolám dvou kamionů. Jeden dovážel starý papír, druhý hliníkový odpad. Oba kamiony byly odstaveny. Kamion s papírem byl hned dopoledne vrácen zpět do Rakouska. U kamionu druhého probíhá řízení," uvádí mluvčí Celního ředitelství Brno Jaroslav Moravec.

autoři: hol , mam , David Hertl
Spustit audio