Potvrzeno pitvou: Ženu, kterou uštkla mamba zelená, zabil hadí jed

5. prosinec 2018 15:22

Žena, kterou v říjnu uštkla mamba zelená, zemřela působením hadího jedu, potvrdila pitva. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Na smrti ženy z Prahy tak nenese vinu žádná třetí osoba, zabil ji neurotoxin hadího jedu. Podle prvotních informací přitom hadí uštknutí nemělo být přímou příčinou její smrti.

„Z výsledku nařízené soudní pitvy vyplynulo, že třicetiletá žena nezemřela vlivem cizího zavinění. Znalci z oboru soudního lékařství určili, že příčinou smrti bylo působení neurotoxinu hadího jedu,“ uvedla policie.

Mamba uštkla ženu v pražských Hlubočepích na začátku října. Záchranáři ji na místě resuscitovali, poté ji odvezli do motolské nemocnice. Když se objevilo podezření na uštknutí hadem, byla převezena do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde dostala antisérum. To mělo původně zabrat.

Příčina úmrtí nesouvisí s uštknutím, uvedl mluvčí

V pátek 12. října žena, zřejmě majitelka, zemřela. Mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filip Brož přitom tehdy uvedl, že její smrt způsobily jiné zdravotní problémy.

„I přes veškerou naši péči pacientka bohužel zemřela. Příčina úmrtí nesouvisí s uštknutím,“ sdělil Radiožurnálu mluvčí Filip Brož.

Po uštknutí had zmizel. Policisté spolu s odborníky na odchyt plazů našli mambu zelenou o tři dny později na stromě, 200 metrů od domu, ze kterého unikla.

„Ten had urazil poměrně dlouhou vzdálenost od domu, kde se vyskytoval původně,“ řekl tehdy odborník na plazy Jan Masopust, který byl na místě. Uštknutá žena neměla pro chov povolení veterinární správy.

autor: Jaroslav Hroch | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio