Potápěči prohledávají dno Vltavy. Pátrají po pilířích románského Juditina mostu

16. leden 2019

Potápěči zkoumají dno Vltavy poblíž Kampy. Archeologové chtějí zdokumentovat pozůstatky románského Juditina mostu, který v minulosti stál v místech pozdějšího Karlova mostu. V řece podle nich leží i pozůstatky dalších, modernějších přemostění.

Juditin most spojoval Malou Stranu a Staré Město už od 12. století. Když ho v roce 1342 strhla povodeň, nechal místo kamenného přemostění Karel IV. vybudovat most nový, dodnes stojící Karlův. Pozůstatky pilířů románského Juditina mostu jsou ale stále ve Vltavě. Právě po nich v těchto dnech pátrají archeologové s potápěči.

Ve vodě Vltavy odborníci hledají také pozůstatky jiných mostů

Ve Vltavě, která má zhruba čtyři stupně, se střídá osm potápěčů. U Karlova mostu na malostranské straně není řeka moc hluboká, ke dnu je to podle potápěčů tak dva a půl metru. Hloubka jim tedy práci nekomplikuje, co je ale trápí, je silný proud. Ten čeří vodu a aktuálně je dno prý vidět maximálně na dvacet centimetrů. „Hloubka není problém, problém je ten proud. Výzkum je naplánovaný na zimu, protože bývá nejlepší viditelnost a zároveň nejméně omezuje provoz na Vltavě. Sněhové srážky nám to ale momentálně zhoršily,“ přiznala potápěčka Andrea Kiss.

Průzkum Vltavy trval tři dny

Juditin most kopíroval polohu toho Karlova, jen ležel trochu severněji. Ve vodě odborníci hledají ale taky pozůstatky jiných mostů. Vltava totiž podle archeologů byla v minulosti v těchto místech překlenuta hned několika přemostěními. Například pořád zůstává záhadou, kde přesně stál dřevěný most, po kterém chodili naši předkové v 10. století.

Průzkum trvá tři dny, potápěči s ním začali v pondělí.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio