Potápěči kontrolují stav Palackého mostu. Podívejte se, co vidí

4. duben 2019 08:23

Technická správa komunikací (TSK) nechává prozkoumat další památkově chráněný most v centru Prahy. Po Hlávkově mostě a mostě Legií ji teď zajímá stav Palackého mostu, který spojuje Smíchov a Karlovo náměstí.

Koncem března už ho začali prohlížet například potápěči a v těchto dnech svoji práci dokončují. TSK chce zjistit, v jakém je most stavu, aby mohla navrhnout nutné opravy.

Zátěžové testy jsou naplánované na dva víkendy, jeden je v květnu a druhý v červnu. A právě kvůli tomu bude nutné Palackého most úplně uzavřít, a to i pro tramvaje. Pracovat budou technici v noci, konkrétně 11. a 12. května a 8. a 9. června.

Kdy má být diagnostika dokončena

Od května zhruba do srpna budou na mostě technici ještě pracovat. Budou kopat sondy, vrtat, zkoumat teplotu mostu, příští měsíc bude na Vltavě proudy a toky kolem něj zkoumat i remorkér Valentýna II. Pak se nasbírané informace vyhodnotí a v listopadu TSK předpokládá, že výsledky bude mít. Předešlé dva most, tedy Hlávkův a Legií, už jsou ve výzkumu dál. V červnu by měly závěry mostu Legií, o měsíc později Hlávkova mostu.

Tento týden začali technici prozkoumávat i most Barrandovský na Pražském okruhu. I ten budou muset brzy opravit.  

autoři: Kristýna Vašíčková , jp