Populace syslů na letňanském letišti zřejmě vyhynula. Ochranáři zvířata už rok neviděli

20. březen 2019 09:22

Ochranáři přírody už rok marně hledají populaci syslů na letňanském letišti. Posledního chráněného hlodavce tam viděli naposledy loni v dubnu. Od té doby kontrolovali okolí letiště asi patnáctkrát.

„To, jestli populace zanikla, se musí prověřit. Ten monitoring musí probíhat po dobu několika let, aby se skutečně potvrdilo, že už tam žádní syslové nejsou. Jsou to zvířata, která žijí v norách, takže se může stát, že tam ještě nějací jsou a že ta populace se postupně obnoví,“ říká mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová.

Syslům může vadit třeba hluk při koncertech, které se na letišti pořádají. „Ty koncerty, na které přijde velké množství lidí, můžou být také jedním z faktorů, ale pravděpodobně je to kombinace všech těch příčin. A další příčinou může být to, že ta populace byla izolovaná, že tam není, odkud by ta zvířata přicházela odjinud,“ dodává Karolína Šůlová.

Letiště budou ochranáři dál sledovat. Pokud by se potvrdilo, že syslí populace tam opravdu vymizela, mohlo by přijít o statut národní kulturní památky.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio