Poprask kolem hřbitova bláznů

V týdnu od 19.5. do 25.5. jsme se na toulkách Prahou zastavili u hřbitova psychiatrické nemocnice v Bohnicích známého také jako hřbitov bláznů. Václav Müller tam zpovídal nového správce, Jiřího Vítka.

Právě z osobní Vítkovy iniciativy, a lidí z občanského sdružení Tajemná místa, se brána hřbitova po více než 45 let znovu otevřela. Když poprvé vstoupili do hájemství ticha a snění, čekaly je, kromě břečťanem porostlých hrobů, hromady nepořádku, suti, nahromaděných věcí, spadaných větví stromů. Ale také to, co hledali – nebývale magická, tajemná, až stísněná atmosféra.

Místo hodné prozkoumání! Jiří Vítek a jeho přátelé se dali začátkem jara do práce a odstranili ten nejhorší nepořádek. Odvezli 30 tun odpadu a vyrobili improvizovaný kamenný chodníček v prostranství před kaplí. A také zapátrali v archivech. Kniha mrtvých vydává stále nové překvapující, mnohdy i šokující informace. Kromě toho vznikají na základě velmi jemných indicií, různé domněnky a spekulace, podporující záhadnost místa.

Ale po pořádku: V roce 1903 byla založena bohnická psychiatrická léčebna, dnes nemocnice. Velmi brzy vzniklo, asi o kilometr dál, místo posledního odpočinku pacientů ústavu.

Spočívají tu ale i duševně zdraví lidé, které osud zavál právě sem, na samý okraj hlavního města.

Jeden z asi čtyř tisíc hrobů by mohl patřit i Gavrilu Principovi. Vrah následníka rakousko-uherského trůnu sice zemřel v Terezíně, ale tady v Bohnicích se konala jakási prapodivná pohřbívací ceremonie jen tři dny po jeho popravě....kdo ví, dál se pátrat nebude – nejsou peníze ani technické možnosti. Nejde ale jen o tento případ...

Jisté jsou nejméně dva satanistické obřady. Při tom prvním, v 80.letech, dramaticky zatýkala účastníky rituální seance Veřejná bezpečnost – policie v komunistickém Československu. Druhá akce v roce 2007 byla prý jen výstřelek znuděných mládežníků.

Je tu také hodně prostoru pro vytváření senzací. Například jediný neporušený náhrobek, patřící Marii Tůmové. Už tam stihli dorazit para... - hledači tajemna, řekněme. Komunikovali s ní, přes E.V.P přístroj, přirozeně. A ještě tu je jedna záhadná mohyla, možná zednářská. Mulder a Scullyová by se tu pěkně vyřádili.

Chcete-li znát pravdu, která je tam venku, poslechněte si seriál Prahou křížem krážem věnovaný Bohnickému hřbitovu. Najdete ho v našem audio archivu.

Spustit audio