Popová „babička“ Madonna slaví 60. narozeniny

16. srpen 2018

Královna popu a nejúspěšnější zpěvačka všech dob, která po celém světě prodala stovky milionů alb. To je Madonna, která dnes 16. srpna slaví 60. narozeniny. Pojďme se podívat na její nejdůležitější okamžiky pěvecké kariéry.

Zpěvačka, skladatelka, tanečnice, herečka, režisérka, producentka, módní ikona ale i spisovatelka Madonna Louise Veronica Ciccone Ritchie se narodila v městečku Bay City u Detroitu ve státě Michigan v USA. Pochází z osmi sourozenců. Její tatínek měl italské kořeny a maminka byla z francouzské části Kanady. Slávu dcery však nezažila. Zemřela totiž na rakovinu prsu, když bylo Madonně pouhých pět let. Po maturitě na střední škole studovala na Michiganské univerzitě balet.

Začínala od nuly

V roce 1978 se vydala za slávou do New Yorku pouze s pětatřiceti dolary v kapse. Živila se, jak se dalo. Dělala třeba servírku nebo fotila akty. Věděla ale, že chce být úspěšná a slavná. A byla rozhodnutá pro to udělat cokoliv! Zkoušela být modelkou, tanečnicí, bubenicí… Když zjistila, že má talent na zpěv, začala vystupovat po různých klubech. V roce 1982 ji proslavil taneční hit Everybody, který byl oblíbený především na diskotékách. O rok později už vydala své první album s názvem Madonna.

Nosila odvážné modely

Známá byla také pro svůj vzhled. Pro pěveckou kariéru zvolila look „zlobivé holky z ulice“, což bylo v tu dobu neobvyklé a odvážné. Roku 1985 si vzala herce Seana Penna, se kterým se ale o čtyři roky později rozvedla. Další velkou pozornost na sebe upoutala v roce 1992, kdy se objevila na přehlídce Jeana-Paula Gaultiera a v odvážném modelu ukázala všem svou odhalenou hruď. 

Dvě manželství a čtyři děti

Během své kariéry si zahrála i v několika filmech. V roce 1996 při natáčení muzikálu Evita, zjistila, že je těhotná. Dceru Lourdes měla s osobním trenérem Carlosem Leonem. Toho si však nikdy nevzala. Druhá svatba se konala až v roce 2000 s režisérem Guyem Ritchiem. V ten samý rok mu porodila syna Rocca. Manželství jim vydrželo osm let. Má ještě další dvě děti, syna Davida a dceru Chifundo, které adoptovala z afrického státu Malawi.

Je zapsaná v Guinessově knize

Madonně se podařilo nahrát celkem 14 alb, poslední je z roku 2015 a je nejlépe prodávanou zpěvačkou světa. Díky tomu je zapsaná v Guinessově knize rekordů jako nejúspěšnější umělkyní všech dob.

autor: jp
Spustit audio