Pomoc Africe nemá smysl. „Spíš to škodí, než pomáhá,“ tvrdí bývalá ředitelka neziskovky Hindráková

14. červen 2019

Hana Hindráková si po zkušenostech s dobrovolnictvím založila neziskovku pro pomoc Africe. Dnes už se jí nevěnuje. Z Afriky ale stále čerpá témata svých knih.

„Po devíti letech jsem se dostala do největší chudinské čtvrti v Nairobi. Na dvou a půl kilometrech čtverečních tam působí přes 700 neziskových organizací a já tam za tu dobu neviděla žádnou změnu. Poprvé se mi v hlavě objevila myšlenka, jestli je to ta správná cesta,“ popsala Hana Hindráková Tereze Kostkové v Blízkých setkáních.

Hana Hindráková

V té době byla ředitelkou organizace, která se věnovala rozvojové pomoci, a viděla v tom smysl života. Dnes přemýšlí nad charitou pro Afriku jinak. „Myslím, že jim to spíš škodí, než pomáhá. Tvoří to závislost na vyspělých zemích a já se rozhodla s tím skončit. Přijde mi lepší nedělat to vůbec. Neziskové organizace prezentují místní lidi jako naprosto neschopné a to není pravda. Oni se spíš naučili využívat pomoci, která tam proudí."

Nebojí se dotýkat celospolečenských témat? Kdy vezme do Keni svého malého synka? Proč u nás prodává africkou bižuterii? Jak se jí daří ve společenských tancích? Co připravuje?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související