Policisté v Praze zadrželi dva údajné teroristy. Dvojice by měla patřit k podezřelému z útoků na vlaky v Německu

28. březen 2019 12:58

Dva muže, kteří jsou v Rakousku podezřelí z terorismu, dopadla cizinecká policie ve středu odpoledne na Letišti Václava Havla.

Podle rakouského ministra vnitra Herberta Kickla tvořili společnou buňku s Iráčanem podezřelým ze dvou teroristických útoků na vysokorychlostní vlaky v Německu. Toho dopadla rakouská policie v pondělí ve Vídni.

„Právě včera byli v Praze, v Česku, zadrženi další dva údajní teroristé, s nimiž tento Iráčan tvořil společnou buňku,“ prohlásil ve čtvrtek v parlamentu rakouský ministr.

Česká policie informaci vzápětí potvrdila na twitteru s tím, že na dvojici byl vydán evropský zatýkací rozkaz a byla zadržena krátce po příletu do Prahy.

„Oba jsou nyní v policejní cele a o jejich vydání rozhodne soud.“

Útoky na vlaky

K policejní operaci v Praze došlo pouhé dva dny poté, co byl ve Vídni zadržen 42letý Iráčan. Ten podle německého generálního státního zastupitelství „zjevně sympatizoval s teroristickou organizací Islámský stát“ a vyšetřovatelé mu přičítají vinu za dva teroristické útoky.

Nejprve měl loni v říjnu společně s několika dalšími lidmi natáhnout ocelové lano mezi sloupy trakčního vedení nad kolejemi u bavorského městečka Allersberg, po nichž jezdí vysokorychlostní vlaky na trase Mnichov-Norimberk.

V druhém případě z loňského prosince odhalili drážní zaměstnanci poškození trakčního vedení u kolejí mezi berlínskými nádražími Karlshorst a Wuhlheide.

Rakouská prokuratura uvedla, že ve vlacích nikdo nepřišel o život jen díky technické chybě.

Iráčan čelí obvinění z pokusu o vraždu s teroristickým motivem, z těžkého poškození věci s teroristickým motivem a z členství v teroristické organizaci. V případě, že bude uznán vinným, mu hrozí až doživotí. Muž se podle prokuratury k činům, které mu jsou kladeny za vinu, přiznal. Odmítá ale, že jeho motiv byl teroristický.

autor: jp | zdroje: ČTK , iROZHLAS.cz
Spustit audio