Policie v Kongresovém centru cvičila, jak z rukou teroristů zachránit tisíce rukojmích

11. září 2018 13:25

Dosud největší protiteroristický zásah na území Česka dnes trénovali v pražském Kongresovém centru policisté, hasiči a záchranáři. Akce se účastnilo přibližně 2400 lidí.

Při akci Démon 2018 zaútočilo na Kongresové centrum podle předem připraveného scénáře několik desítek teroristů, kteří zajali zhruba dva tisíce rukojmích. Útočníci přerušili muzikálové představení a požadovali, aby byli z vězení propuštěni jejich společníci.

Někteří rukojmí seděli, jiní stáli s rukama položenýma na oknech nebo za hlavou. Kolem nich procházeli zakuklení ozbrojenci, další stáli na střeše.

Na místě zasahovali jak pražští policisté, tak i Útvar rychlého nasazení. Protiteroristického nácviku se účastnilo zhruba 400 policistů. Pražská záchranná služba vyslala před Kongresové centrum i své speciální vozy určené pro větší zásahy – Atego a Golema.

„Kromě speciální techniky jsme měli na místě ještě šest záchranářských vozů a tři lékařské. Dohromady jsme tam měli 32 našich pražských záchranářů, sedm lékařů včetně koronera a spolupracují s námi i dopravní zdravotní služby,“ vyjmenovala pro iROZHLAS.cz mluvčí pražské záchranky Jana Poštová. Provoz pražské záchranné služby ale podle ní nebyl nijak ohrožen, protože všechny posádky a technika nasazené při cvičení pocházely ze záloh.

Pražští hasiči pak měli na místě šest jednotek. Záchranářům pomáhali s vynášením a tříděním zraněných. Policisté i hasiči žádali obyvatele, aby kvůli nácviku nevolali na tísňové linky. Kongresové centrum a jeho nejbližší okolí bylo uzavřeno zhruba do 13 hodin.

autor: jp | zdroje: iRozhlas , ČTK
Spustit audio