Podvodník vylákal půl milionu. Policie varuje před pronájmem neexistujících bytů

10. leden 2019 14:45

Pardubičtí policisté pátrají po pachateli, který vybírá zálohy za neexistující byty. Během pár měsíců si přišel na téměř půl milionu korun a poškozených po celé ČR stále přibývá. Varují proto veřejnost, aby byla při sjednávání nájmů maximálně obezřetná.

Neznámý pachatel vystupující pod fiktivním jménem Marian Hrabec nabízí prostřednictvím různých internetových realitních serverů po celé České republice byty k pronájmu, a to za nápadně výhodných podmínek, jako je nízká cena pronájmu v poměru s nabízenou vysokou kvalitou designového zařízení bytu nebo s nabízenou lokalitou.

Peníze dopředu bez prohlíky

S případnými zájemci poté komunikuje pouze přes email s tím, že je v zahraničí a tak se s nimi nemůže setkat osobně. V případě zájmu si pak po této elektronické domluvě od poškozených nechá zaslat na některý z mnoha zahraničních účtů vratnou kauci na byt a jedno měsíční nájemné v celkové výši zhruba 500 eur.

Čtěte takéŠmejdi tahají peníze i z lékařů. Mnozí jim zaplatí, aby měli klid

Po obdržení finanční částky ale žádný pronájem nesjedná a s poškozenými přestane komunikovat. Všichni tito podvedení lidé zaslali finanční částku, aniž by předtím pronajímanou nemovitost alespoň osobně navštívili. V několika případech dokonce podvodník uvedl neexistující adresu nabízené nemovitosti.

Policie ČR od dubna loňského roku do současné doby eviduje 31 podvedených lidí po celé republice s celkovou škodou bezmála půl milionu korun. Desítky dalších lidí se nenechalo oklamat, nicméně tato čísla nadále stoupají a policisté tak chtějí veřejnost varovat a po dosud neznámém pachateli nadále pátrají.

Na co si dát pozor při sjednání podnájmu:

  • V žádném případě neuzavírejte nájemní smlouvu, aniž byste osobně viděli nabízenou nemovitost
  • Pečlivě prověřujte údaje, které Vám pronajímatel poskytne (například prostřednictvím katastru nemovitostí…)
  • Nejméně rizikový způsob je využít služby prověřených realitních agentur
  • Neposílejte peníze, jestliže máte i sebemenší pochybnosti
  • Buďte maximálně obezřetní a nenechte se oklamat podmínkami, které jsou v porovnání s konkurencí nápadně výhodné

Pachateli v případě dopadení a odsouzení za trestný čin podvod hrozí trest odnětí svobody až na 5 let, a to s ohledem na dosavadní výši způsobené škody.

zdroj: Policie ČR
Spustit audio

Související