Podvodnice chtěla po lidech zálohu na byt. Do něj se však nikdy nenastěhovali a peníze už také neviděli

20. listopad 2018

Podvodná realitní makléřka od lidí vybírala zálohy na pronájem bytu v Praze. Budoucí nájemníci se však do svého nového domova nenastěhovali a svých peněz už se také nedočkali.

Policisté se tímto případem zabývají už od dubna tohoto roku. Stíhají dvaapadesátiletou ženu, která je podezřelá z vybírání rezervační zálohy na pronájmy bytu, jenže k pronájmu bytu nedošlo a peníze nevrátila.

„Vše probíhalo tak, že žena sehnala byt, který byl vhodný k pronájmu, a dala inzerát na internet. Poté co se jí začali hlásit zájemci, tak s nimi provedla prohlídku bytu a v případě zájmu od nich vybrala rezervační zálohu v řádu několika tisíc korun,“ popisuje podvod policejní mluvčí Jan Daněk. „Nicméně následně se domluvený pronájem neuskutečnil a žena si peníze nechávala pro svou potřebu. Kriminalisté zjistili, že jeden byt takto zvládla „pronajmout“ i několikrát,“ dodal.

Jakmile se na podezřelou začali obracet lidé a blížil se termín jejich nastěhování, tak si vymýšlela různé historky a termín nastěhování oddalovala, až nastěhování úplně zrušila. Jednou se dokonce stalo, že se poškození vystěhovali z bývalého bytu a i s věcmi v autě přijeli do nového. Jenže tam je čekala špatná zpráva. Podvodná makléřka si začala vymýšlet, že byt stále není volný a bydlí v něm předchozí nájemníci. Jenže v tu dobu už se neměli poškození klienti kam vrátit, takže si museli sehnat nocleh na ubytovně a jejich věci skončily dočasně ve skladu.

Poškozených může být víc, kteří případ nenahlásili. „Touto cestou se proto obracíme na případné další poškozené, aby se ozvali na linku 158. Jestliže někdo složil rezervační zálohu na pronájem bytu, tento pronájem se pak neuskutečnil a Eva De Silva alias Eva Michálková nebo Eva Veselá nevrátila rezervační poplatek, kontaktujte tísňovou linku a případ ohlaste,“ uvedl policista Daněk.

Podezřelé realitní makléřce hrozí až pět let vězení.

autor: jp
Spustit audio