Plzeňský kraj chce od státu letiště Líně. Do 12 let by tam mohla stát nejmodernější výrobní a vědecká pracoviště

15. duben 2015

Plzeňský kraj znovu požádá ministerstvo obrany o bezúplatný převod bývalého vojenského letiště v Líních u Plzně. Předchozí jednání zamrzla kvůli soudním sporům, které vede ministerstvo se současným nájemcem letiště. Kraj chce státu pomoci spory vyřešit a areál převzít. Zhruba do 12 let by tu mohla být rozvojová zóna s výrobními podniky a univerzitním kampusem.

Podle Pavla Sovičky z firmy, která pro Plzeňský kraj zpracovala studii budoucího využití letiště, se jedná o strategickou plochu.

„Zóna má potenciál zaměstnat 30 až 50 tisíc lidí. Dá se říci, že je to další středně velké město. Místo má přímý nápoj na dálnici, vlastně na dva exity. Je tam železniční vlečka, která má opravdu smysl, napojuje se na hlavní nádraží v Plzni a další koridory. V neposlední řadě je zde i ranvej, která je schválená; umožní přilétnout letadla s komponenty nebo naopak komponenty namontovat na letadla a vyzkoušet je. Je to, myslím si, unikát."

Jen přípravy zóny budou trvat tři až pět let. „Chceme tam udržet malé mezinárodní neveřejné letiště, které se nebude dále rozšiřovat. Prioritou je zachovat provoz Letecké záchranné služby," uvedl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Ivo Grüner.

Kraj teď čeká na požadavky starostů, co by podle nich v zóně mělo být. O budoucnosti letiště v Líních chtějí představitelé Plzeňského kraje a dotčených obcí jednat s ministerstvem obrany v druhé polovině května. Hejtman Václav Šlajs nabídl starostům, aby na jednání s ministrem obrany Martinem Stropnickým nominovali své zástupce.

Podle Pavla Sovičky by se mohlo na letišti a rozvojových zónách okolních obcí zastavět 1,5 až dva miliony metrů čtverečních. Pokud by se celé území využilo podle plánů, mohlo by tam najít práci 30 až 50 tisíc lidí. Investoři mají největší zájem právě o Plzeňský kraj a Prahu.

Spustit audio