Petr Mikeska se rád toulá za Mladou Boleslaví. Je to nádherný kraj, říká

7. duben 2018

Často se o ní mluví jako o městě aut. Jenže Mladou Boleslav nedělají Mladou Boleslaví zdaleka jen auta. Co třeba divadlo? Povídat by o tom mohl herec Petr Mikeska, který se zdejším souborem spojený už 17 let. Mladá Boleslav je po Praze jeho druhým domovem. Právě proto si ho Pavel Vítek pozval do pořadu Tady to znám.

Petr přiznává, že na první pohled může Boleslav působit dost nesourodě. „Je to zvláštní komplex něčeho, co vlastně nejde k sobě dohromady. Jsou tam velké továrny, paneláky, ale to staré město, to je krásné – jsou tam podloubíčka, barokní štíty, máme i svůj hrad a krásné je i to naše divadlo – jedno z nejkrásnějších v republice!“

A zdaleka to není jenom přímo Boleslav, která Petra Mikesku okouzlila. Když se prý vydá s kamarády na výlet, bývá to nejčastěji právě kolem Mladé Boleslavi. Líbí se mu třeba na Kosti. Dokonce říká, že je to jeden z nejhezčích a nejvzácnějších hradů v Česku. Se svými kolegy tady dokonce pravidelně hraje – pořádají tu festival Letní Kost pro radost. Letos vynechají, protože Kost prochází rekonstrukcí. „Na několik představení se přesuneme na hrad Sychrov, ale doufám, že se pak zase vrátíme na Kost,“ říká Petr.

Přidává i další místa, která podle něj stojí za návštěvu. „Mně se moc líbí, až mě to překvapilo, Drábské světničky. To je úžasné místo, má velké kouzlo. Člověk si tam připadá jako v pohádce.“

Petr Mikeska, Pavel Vítek
autor: sap
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.