Pěstitelé ovoce a zeleniny v Ústeckém kraji se vzpamatovávají z mrazivého počasí a sčítají škody

29. duben 2024

Zemědělci sčítají konečné škody po několikadenních nočních mrazech. Největší ztráty utrpěli pěstitelé ovoce a vinaři. Mrazivé počasí se ale na některých místech v Ústeckém kraji podepsalo také na jiných zemědělských plodinách.

Například u Bohušovic nad Ohří pěstitelé přikryli zhruba šest hektarů zelí netkanou textilií. Část polí nechali odkrytou. Na zelí se ale mrazy podepsaly jen částečně. Podle slov předsedy představenstva společnosti Agrokomplex Jaroslava Zemana jsou hlávky jen částečně připálené.

Mráz bohužel zničil úplně řepu cukrovku. Chladné počasí se podepsalo i na bramborách nebo kořenové zelenině. Naopak špenátu bude letos dost – mrazy letošní úrodu skoro vůbec nepoškodily.

Část jahod se podařilo zachránit. Někdy přežily i meruňky

Pěstitelé na Litoměřicku se netkanou textilií pokoušeli ochránit také například jahody. To se u většiny oslovených zemědělců podařilo. Část úrody ale přesto zmrzla. Například jahodář ze Svádova, Stanislav Štrympl uvedl, že dva hektary rostlin zůstaly nepřikryté – ty jsou podle něj prakticky zničené.

Většina jahod zůstává dál přikrytá. Konkrétní škody bude pěstitel vědět až 3. května. Možný nárůst cen jahod proto zatím komentovat nechtěl.

O malém zázraku mohou mluvit ovocnáři v Ploskovicích na Litoměřicku – tam se podle sadaře Jana Petráska díky zahřívání meruňkového sadu parafinovými svícemi podařilo uchránit zhruba tři čtvrtiny úrody a asi polovinu třešňového sadu.

Podle ministra zemědělství Marka Výborného z KDU-ČSL bude teď Česko žádat pro ovocnáře Evropskou unii o mimořádnou finanční pomoc.

Spustit audio

Související