Peprná Praha odhaluje dětem krásy metropole

Libor Peprný žije v Praze od narození a město ho vždy fascinovalo. Zajímal se o historii a rád objevoval nejrůznější maličkosti, které ostatní snadno přehlédnou. Postupně spojil svou lásku k hlavnímu městu s tím, co ho také bavilo, tedy s prací s dětmi. A tak vznikly procházky nazvané Peprná Praha. Organizovaných prohlídek metropole pro rodiny s dětmi existuje víc, ale tahle je speciální, je totiž naopak pro děti s rodinami.

V Peprné Praze hrají prim opravdu děti, nejlépe ve věku od 5 do 11 let. Procházky je každý měsíc zavedou na nové místo – jak venku, tak v různých institucích. "Snažím se děti dostávat do interiérů, které jsou jinak běžně nepřístupné. Tomu předchází vždycky rozhovory s tou danou institucí. Když se dozví, že se jedná o akci pro děti, tak téměř všude nám hned otevřou dveře. A jsou i rádi, že se o ně zajímáme," popisuje Libor Peprný. Děti se už podívaly třeba do Uměleckoprůmyslového muzea, Škodova paláce, na Pražský hrad, do budovy hlavní pošty a na mnoho dalších zajímavých míst.

Každá procházka má svůj příběh, a protože si průvodce rád hraje se slovy, tak i speciální název. Peprná Praha je plná písmenek P. Vznikl celý systém pojmenovávání, každé téma popisují tři slova na P. Na sociálních sítích pak děti zásobuje perličkami o Praze postava prasátka Pepříka, zveřejňuje je vždy ve stejný termín, v pátek v pět padesát pět. Obohacující však může být i samotný pohled dětí na hlavní město. "Tím, že Prahu mám rád, tak skrze interakci s těmi dětmi se sám o Praze dozvídám věci, které ani nemůžete nikde načíst. To jsou ty malé postřehy, na které vás děti upozorní," dodává Libor Peprný. peprnapraha.cz

Libor Peprný a účastníci procházky v interiérech Uměleckoprůmyslového muzea
Každá procházka Peprnou Prahou má svou interaktivní část
Herna v Uměleckoprůmyslovém muzeu
Součástí Uměleckoprůmyslového muzea​ jsou i hračky
autor:
Spustit audio