Parkování v Praze ukousnou další modré zóny. Nové se rýsují v Motole i kolem Evropské

12. červenec 2017

Prahu čeká v létě další rozšiřování modrých zón. Parkování se na konci srpna změní v desítkách ulic na Praze 5, 6 a 8. Na dodržování modrých zón tam bude dohlížet speciální auto s kamerami.

Magistrát zatím termín oficiálně neoznámil, ale informace se tento týden objevily na městském portálu parkujvklidu.cz. Systém zón se rozšíří od 26. srpna. Je to skoro na den přesně rok od zahájení první etapy placeného parkování v Praze 5 a 6.

Nová parkovací omezení se týkají celkem devíti lokalit v Praze (kliknutím na název lokality si můžete stáhnout podrobnou mapu): Horní Kobylisy, Střížkov, Ďáblice, Petřiny, několik oblastí kolem Evropské, Hřebenka, Malvazinky, Motol a Starý Barrandov.

„Obyvatelé Starého Barrandova požadovali zřízení modré zóny i proto, že se zpoplatnilo parkování přímo v ateliérech, takže zaměstnanci ateliérů začali parkovat v ulicích Starého Barrandova," vysvětluje změny v jedné z nových zón starosta Prahy 5 Pavel Richter z TOP 09.

V Praze zatím funguje několik různých systémů, podle kterých se pokutuje "nepovolené stání". Někde na zóny dohlíží strážníci, jinde už ulice monitoruje speciální auto s kamerami.

V nově začleněných oblastech bude platit novější metoda, takže zónami bude projíždět auto s modulem na střeše a bude snímat registrační značky. Počítačový systém je pak porovná s databází povolenek a případné neshody předá k dalšímu řešení.

Obyvatelé oblastí, kde přibudou nové zóny, tedy nově musejí mít povolenku. Už nyní o ně mohou s předstihem zažádat. Ceny parkovacího oprávnění se nemění. Za první auto zaplatí žadatel 1200 korun na rok, u druhého auta je to 12 tisíc korun.

Celkem se rozšíření zón dotkne v celé Praze asi 130 ulic.

autor: sap
Spustit audio