Park na Karlově náměstí čeká proměna skoro za čtvrt miliardy. Podívejte se, jak bude vypadat

14. listopad 2018

Park na Karlově náměstí se dočká revitalizace. Magistrát ho nechá opravit za 230 milionů korun. Ošetřeny budou stromy, vznikne síť cest a promenáda, přibude kavárna, hřiště a trhy.

„Projekt je velmi citlivý. Domnívám se, že by mohl být velmi dobrým kompromisem mezi požadavky všech. Je těžké na jedné straně vyhovět nárokům památkářů a na straně druhé Praze 2, která chce prostory pro shromažďování a podobně,“ řekla radní Jana Plamínková.

První práce by měly začít příští rok, kdy budou ošetřeny staré stromy a začne úprava zeleně. A až po zpracování projektové dokumentace v roce 2025 se uskuteční celková oprava parku.

Na Karlově náměstí budou ošetřeny stromy, vznikne síť cest a promenáda, přibude kavárna, hřiště a trhy

Upraveny budou trasy cest, které umožní jednoduší průchod parkem zejména od vstupů do metra k nemocnici či poliklinice. Cesty budou nově dlážděné, dosud byly asfaltové. Trávníky zůstanou stejné.

Kavárna a dětské hřiště vniknou v jižní části. V prostřední části by pak mohly být květinové záhony. Novinkou budou QR kódy v chodnících, které upozorní na historii náměstí. V části u budovy Novoměstské radnice jsou naplánovány trhy.

Pražští radní včera vybrali vítěze tendru na autora návrhu oprav, stalo se jím německé studio Rehwaldt Landschaftsarchitekten ve spolupráci s českou architektonickou kanceláří BY Architects a dopravní kanceláří PD Filip.

První práce na Karlově náměstí začnou příští rok. Celková oprava ale začne až v roce 2025

Karlovo náměstí, dříve zvané Dobytčí trh, je s rozlohou 80 550 metrů čtverečních největším náměstím v Česku a jedním z největších v Evropě. Na délku měří 510 metrů a na šířku 130 metrů. Ve středu náměstí stála od roku 1300 kruhová kaple Božího těla, ve které byly vystavovány říšské korunovační klenoty, zbořena byla roku 1791.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio