Park Klamovka získá nový vzhled. Chystá se velká rekonstrukce

13. srpen 2018

Praha 5 plánuje zvelebit park Klamovka na Smíchově. Ze spodní části nechá vykácet 15 stromů, které jsou ve špatném stavu a už se nedají zachránit. Nahradí je 40 stromů mladších a zdravějších. V novém se představí například i lavičky, odpadkové koše či lehátka na relaxování.

Podle radnice je nejdůležitější, aby se v Klamovce zachovaly stromy a vyřešilo zásobování vodou. Park se totiž dlouhodobě potýká s velkým suchem. „Úvahy o zalévání parku pitnou vodou z vodovodních řadů jsou nereálné. Radnice v dlouhodobém horizontu hodlá jít směrem zadržování dešťové vody. Toho docílíme provzdušňováním půdy, zvyšováním její schopnosti vodu vstřebávat. Vrátíme se k léty osvědčeným zahradnickým úpravám jako je mulčování okolí stromů a vytváření závlahových kol kolem kmenů,“ uvedl 1. zástupce starosty Prahy 5 Martin Slabý, který má v gesci veřejné prostranství a zeleň na městské části. Dodal, že dojde i k terénním úpravám parku, které zlepší vsakování vody. K okamžitému a aktuálně nutnému řešení sucha radnice využije zavlažovací vaky. „Osvědčily se. A dobrou zprávou je, že máme k dispozici další nové vaky, které se již zapojují do zavlažovacího systému,“ dodal Martin Slabý.

Vizualizace parku Klamovka

Co se změní

V parku se také objeví nové lavičky, odpadkové koše, okrasné keře, orientační tabule, pobytové molo pod stromy u restaurace a upraví se povrch cest v jižní části. Do centrální části Klamovky plánuje radnice nainstalovat dřevěná lehátka. První práce podle městské části začnou na konci tohoto roku.

Historie parku

Karel IV. tu ve středověku nechal založit vinici, která byla v polovině 18. století zakoupena rodem Clam – Gallasů. Po něm také park získal název Klamovka. Rod tu postupem času vybudoval romantický park a nechal tu postavit několik drobných staveb (Viniční domek, Zednářský pavilon, socha koně Gassela, Chrámek noci a novogotický altán). Některé stromy, které byly vysázeny v 19. století, v parku žijí dodnes. Na konci století, za košířského starosty pana Hlaváčka, pak byla Klamovka centrem zábavy a odpočinku. Ve 20. – 30. letech 20. století byla část parku zastavěna domy a byla tam postavena Sokolovna.

Klamovka okolo roku 1900 - ze soukromé sbírky Jana Vrabce
autor: jp
Spustit audio