Park Kampa se má upravovat, místní obyvatelé s plány radnice nesouhlasí

22. duben 2014

Parku na Kampě nedaleko Sovových mlýnů a Werichovy vily hrozí, že ztratí své kouzlo, tvrdí to řada místních obyvatel. Ti se bojí se plánů Prahy 1 na úpravy celého parku. Zmizet by měly staré stromy a trávník má ustoupit širokému chodníku. Podle starosty jsou obavy přehnané.

„Některé plány jsou obtížně stravitelné pro uživatele parku i pro památkáře. Největším je, že páteřní cesta by se měla rozšiřovat, protože tu vede cyklotrasa. Znamenalo by to nelichotivý estetický zásah, trávník by se o čtvrtinu zúžil,“ upozorňuje Olga Lomová z Kulturního centra Kampa.

Revitalizace parku se řeší už více než 10 let. Politická reprezentace tehdy chtěla podél řeky vést dokonce silnici pro auta. Pak ale přišla povodeň a z plánů sešlo. Projekt úpravy celého prostranství se ale teď, byť v menší míře, vrátil.

Park Podle Olgy Lomové péči potřebuje, nemělo by ale jít o razantní změny po vzoru revitalizace Střeleckého ostrova.

„Řešení by mělo být jednoduché, bez větších zásahů do parku. Musí být exkluzivní, jsme v centru památkové rezervace UNESCO. Park by se měl především citlivě udržovat, dosít a zalévat,“ upozorňuje zástupkyně Kulturního centra Kampa.

Podle radnice se cesta musí rozšířit především kvůli bezpečnosti. „Projíždějící cyklisté přicházejí do kolizí a konfliktů s chodci a turisty. Rozšíření cesty znamená úbytek pásu, který v objemu zeleně, které v parku je, dává marginální procento,“ myslí si starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký z TOP 09.

Oprava Werichovy vily začne během několika dní

Pokud ale budou nesouhlasné názory obyvatel přetrvávat, starosta připouští, že úpravy parku, na které má radnice přislíbenou dotaci 26 milionů korun, možná odloží.

„Nechceme úpravy dělat proti vůli občanů. Debata probíhala už 4 roky, ale ve veřejných debatách jsou názory pro užší i širší cestu nebo pro různé druhy stromů,“ říká starosta.

Bez ohledu na výsledek jednání o parku začne v příštích dnech oprava Werichovy vily, která vyjde na 30 milionů korun.

autoři: ank , vman
Spustit audio