Pár tipů, jak vybrat kolo pro celou rodinu

9. květen 2016

Cyklistika patří k nejoblíbenějším sportům u nás. Jaká kola vybrat pro celou rodinu, jak se obléknout a obout a kam vyrazit?

Ptali jsme se Karla Studničky, cyklospecialisty ze Ski and Bike centra Radotín.

Pro výběr kola je důležité rozhodnout se, kde s kolem chceme jezdit. Univerzální kolo je horské, s tím je možné vyjet do jakéhokoliv terénu. Pokud chceme jezdit jenom po silnici, pak je vhodné silniční kolo nebo fitnes kolo, pro střídání silnic a terénu je vhodné kolo trekingové nebo krosové. Kola pro nejmenší děti jsou většinou dělána jako horská, teprve později se dítě může rozhodnout pro určitý typ kola.

Ideální kolo do terénu? Horské do náročnějších terénů, do jednodušších pak trekové. Horská kola se vyrábí v dámské a pánské verzi. Existují různé rámy, dámská kola mají dámské doplňky jako například dámské sedlo a užší řídítka.

Silniční cyklistka je v poslední době stále oblíbenější. U silničních kol existuje několik kategorií, u každé značky dnes najdeme aspoň jednu řadu kol, která nabízejí větší pohodlí než klasická.

Jezdit na kole můžeme i s nejmenšími dětmi. Děti už od tří měsíců můžeme umístit do vozíku zapřaženého za kolem. To nijak zásadně podle Karla Studničky jízdu na kole neovlivňuje. Ve vozíčku můžou být děti až asi do 130 cm, ale větší děti už to moc nebaví. Pak je vhodné zvolit dětskou sedačku. Se sedačkou je kolo už hůř ovladatelné. Dětská sedačka může být vzadu i vpředu.

Karel Studnička, cyklospecialista ze Ski and Bike centra Radotín

Podle Karla Studničky by ani dospělí neměli na kole vyjíždět bez přilby. Ta musí na hlavě především dobře sedět. K další základní výbavě každého cyklisty patří i náhradní duše, montpáky, pumpička. Pokud vyrážíme na delší cestu, pak i pití a jídlo. Dobré je mít na sobě reflexní doplňky. Rukavice jsou dobré pro komfort cyklisty, ale v případě pádu nám ochrání i dlaně před odřením.

Všechny odvysílané poradny najdete v našem archivu.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio