Palác Svět – naděje, nebo další sliby?

10. květen 2018

Bohumil Hrabal to měl do paláce Svět v pražské Libni jen pár kroků. Tamní kinosál a hlavně bufet si tak oblíbil, že po něm pojmenoval i výběr svých povídek -- Automat Svět. Teď by známý spisovatel budovu na Elsnicově náměstí nejspíš nepoznal - léta chátrala. Tento týden ji ale konečně začali opravovat dělníci.

Místo zabedněných oken vitríny butiků, mříže u vchodů zase nahradí moderní dveře. „Podle projektu bude palác rozdělený na dvě části - komerční a rezidenční.“ Takové plány má italský majitel Antonio Crispino. Byty mají být v horní části paláce, přízemí bude patřit obchodům.


V prostorách zchátralého kinosálu by podle něho mohl být v budoucnu třeba obchod. Pokud by do něj lidé přišli, narazili by tam třeba i na promítací plátno. Nic podle něj v této fázi přestavby není vyloučené. Hotovo by mělo být v příštím roce. „Chystám se tady oslavit svoje 75. narozeniny. A chci sem na oslavu pozvat přátele z celého světa.“

Palác Svět - majitel Antonio Crispino


„Pan Crispino podobných termínů řekl už hodně,“ komentuje místostarosta Prahy 8 Petr Vilgus (Zelení). Zároveň ale uvedl, že radnice Prahy 8 se s majitelem chce domluvit na tom, aby v budově byla pobočka městské knihovny, nebo památník pro spisovatele Bohumila Hrabala.


Také Crispino na významného spisovatele nezapomíná. Dokonce i při vymýšlení názvu pro celý komplex. „Automat Svět, jako pocta Bohumilu Hrabalovi, možná znovu Palác Svět, ještě nevím. V každém případě by ukončení té rekonstrukce znamenalo velice důležitý milník v mém životě.“


Italský podnikatel vlastní palác dvacet let - koupil ho v roce 1998. O opravách budovy se mluvilo už v roce 2006, Crispino měl ale finanční potíže, proto rekonstrukci nemohl dokončit.

autoři: KZ , mav
Spustit audio