Ozvěny dne 7. 10. 2001

7. říjen 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Americké vzdušné útoky proti Talibanu jsou otázkou několika hodin

Americké vzdušné útoky proti Talibanu jsou podle afghánské opozice otázkou několika hodin. Tvrdí to ministr zahraničí Severní aliance Abdulláh Abdulláh. Protitalibanská opozice proto vyzvala občany Kábulu, aby se vzdálili z blízkosti vojenských základen. Ze severního Afghánistánu telefonuje náš spolupracovník z agentury Epicentrum Jaromír Štětina.

Aliance oznámila, že americký úder začne dříve než brzy. Všude na ulicích !!NEROZUMÍM!! a v okolí, kde žijeme, panuje zmatek a lidé tvrdí: "Válka začne dnes v noci." Aliance dnes uzavřela svůj vzdušný prostor a její vrtulníky přestaly létat. Situace na bojištích mezi Severní aliancí a Talibanem vstoupila dnes do nové fáze. Na jižní, kábulské frontě proběhla dnes další mobilizace několika tisíc mužů aliance. Za linií fronty jsou na několika místech soustředěny desítky tanků a těžké techniky. Na severní frontě probíhají těžké boje v provinciích Samankan a jižně od města Mazali Šarif. Aliance oznámila, že dnes v noci zahájí na severu novou ofenzívu.

V Uzbekistánu jsou už první americké letouny

V Uzbekistánu jsou už první americké letouny. Informoval o tom Hlas Ameriky. Podrobnosti od washingtonské zpravodajky Českého rozhlasu Olgy Krupauerové.

Podle americké vládní rozhlasové stanice přistála v Uzbekistánu na nespecifikovaném letišti nejméně tři americká letadla. Hlasu Ameriky to sdělil nejmenovaný uzbecký činitel. Uzbekistán povolil Američanům použít jednu ze svých leteckých základen, ale pouze k humanitárním a záchranným účelům. Pentagon už dříve potvrdil, že do střední Asie zamířilo tisíc členů lehké pěchoty desáté horské divize americké armády.

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld ohlásil na devatenáctou hodinu zásadní prohlášení. Na Radiožurnálu si ho můžete poslechnout v přímém přenosu.

Hnutí Taliban naznačilo ochotu zatknout a soudit Usámu bin Ládina

Afghánské fundamentalistické hnutí Taliban dnes naznačilo ochotu zatknout a soudit extrémistu Usámu bin Ládina na základě důkazy podložené žádosti Američanů. Informoval o tom velvyslanec Talibanu v Pákistánu. Spojené státy ale nabídku Talibanu opět důrazně odmítly a nadále požadují bin Ládinovo vydání. Z Pákistánu se hlásí náš zvláštní zpravodaj Petr Vavrouška.

Taliban si stěžuje na to, že Američané jiným státům důkazní materiál předložily, Afghánistánu však nikoliv. Pákistánští představitelé dnes vyloučili možnost, že by důkazy o bin Ládinově vině Talibanu poskytli. Pákistán je totiž jedinou zemí na světě, která nyní ještě udržuje diplomatické spojení s Talibanem. Do domácího vězení dnes pákistánská policie poslala jednoho z hlavních muslimských radikálů v zemi Pazúra Rahnana. Ten je organizátorem protalibanských demonstrací a šiřitelem protizápadní nenávisti v Pákistánu. Důvodem domácího uvěznění je porušení pákistánských zákonů. Jeden z Rahnanových bodyguardů totiž na veřejnosti nosil zbraň, což je zakázané. Pákistánští představitelé tak získali záminku k tomu, aby mohli alespoň trochu snížit aktivitu muslimských protalibanských fanatiků v Pákistánu. Taliban dnes také potvrdil, že zadržovaná britská novinářka Yvonne Ridley bude zítra eskortována k pákistánským hranicím a propuštěna.

Usáma bin Ládin se údajně pohybuje na východě Afghánistánu a má čtyři dvojníky

Usáma bin Ládin se údajně pohybuje v oblasti Džalálabádu na východě Afghánistánu a má čtyři dvojníky. V rozhovoru pro saúdskoarabský deník Ašar kul Ausad to prohlásil jeden z představitelů afghánské opozice Ahmad Valí Masúd. Podrobnosti má blízkovýchodní zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Janev.

Podle Valího Masúda mají dvojníci k dispozici stejné kolony automobilů značky Toyota jako bin Ládin. Aby Usáma bin Ládin znemožnil americkým zpravodajským službám zaměřit, kde se právě nachází, pohybují se kolony automobilů s bin Ládinem a s dvojníky na různých místech. V rozhovoru pro Ašar kul Ausad Valí Masúd dále řekl, že faktickým vůdcem Talibanu je ve skutečnosti Usáma bin Ládin. Ahmad Valí Masúd je významným představitelem severoafghánské aliance a nejmladším bratrem bývalého vůdce afghánské opozice Ahmada Šáha Masúda, který byl zavražděn 9. září. Deník Ašar kul Ausad, který rozhovor zveřejnil, vychází v arabštině v Londýně, je distribuován po celém světě a patří k nejrespektovanějším arabským deníkům.

Policie zvýšila bezpečnostní opatření u některých objektů v Praze

Policie zvýšila bezpečnostní opatření u některých objektů v Praze. Podle ministra vnitra Stanislava Grosse je jedním z takových míst i velvyslanectví Spojených států. Ostraha ostatních objektů zůstává podle ministra vnitra zhruba na stejné úrovni jako minulý týden.

Stanislav Gross, ministr vnitra ČR: Pouze u některých objektů došlo k jejich mírnému zvýšení, a to ne na základě nějakých konkrétních operativních poznatků, ale na základě rozhodnutí Severoatlantické aliance a na základě souhlasu vlády České republiky s tím souborem opatření, takže to je jediné, co se změnilo, ale nejde o žádná dramatická opatření oproti tomu stavu, který byl minulý týden.

Stanislav Gross zároveň upřesnil, že se zatím nebude rušit zvláštní ochrana budovy Rádia Svobodná Evropa v centru metropole. Sídlo této stanice nyní chrání policisté a příslušníci elitní brigády rychlého nasazení. U budovy stojí také obrněné transportéry. Opatření byla reakcí na informace zpravodajských služeb, že teroristé připravují na sídlo Svobodné Evropy teroristický útok.

Devítičlenný záchranný tým zahajuje v Albánii pátrání po třech českých studentech

Devítičlenný záchranný tým zahajuje v Albánii pátrání po třech českých pohřešovaných studentech. Do albánského města Skadar dorazili záchranáři dnes a začali spolupracovat s tamní policií a občany. Záchranný tým má v plánu vyrazit do hor, které převyšují i 2 500 metrů. Právě tam totiž vedou poslední stopy pohřešovaných studentů. Michal a Jan Pavelkovi a jejich přítelkyně Lenka Tučková byli naposledy spatřeni 8. srpna, kdy je taxík zavezl do horského města Boge, odkud chtěli vyrazit právě do hor.

Operace na vyzvednutí ponorky Kursk může začít ještě dnes v noci

Operace, při které má být ze dna Barentsova moře vyzvednuta jaderná ponorka Kursk, může začít ještě dnes v noci. Další podrobnosti ke sdělení velení ruské Severní flotily, má moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Voldán.

Náčelník expedice zvláštního určení, viceadmirál Michail Mocak prohlásil z paluby křižníku Petr Veliký v Barentsově moři, že vyzvedávání ponorky Kursk může začít v noci na pondělí, protože v současné době už probíhají zátěžové testy lan. Přípravy na technicky náročnou operaci zaberou asi šest hodin. Potápěči při tom nejen zkontrolují stav vraku jaderné ponorky, ale dokončí také instalaci potřebných snímačů dat včetně stavu radioaktivity. Při pokusu rozhýbat vrak Kursku vyšlo údajně najevo, že ponorka není až tak pevně zafixována u dna Barentsova moře, jak se původně předpokládalo. Při operaci mají potápěči také zajistit některé prvky ponorky, které mohou pomoci při určení příčiny katastrofy Kursku 12. srpna minulého roku.

Při rozsáhlé policejní akci v minulém týdnu byl zadržen gang kuplířů

Zadržení čtyř pachatelů, třiceti prostitutek a zmrazení několika bankovních kont se čtyřmi miliony korun, takové jsou výsledky rozsáhlé policejní akce z minulého týdne. Informaci zveřejnila policie až dnes s tím, že kriminalisté zasahovali v několika příhraničních regionech. Pachatelé násilím nutili k prostituci cizinky, které musely pracovat v erotických klubech na Chebsku, Ašsku, Liberecku, Jablonecku a ve Znojmě. Zásahu proti kuplířům se zúčastnilo 150 pražských, plzeňských a chebských policistů. Na akci spolupracovali také členové Útvaru pro boj s organizovaným zločinem, služby policie pro odhalování korupce a závažné hospodářské kriminality a policejní letecké služby.

Z ubytovny v Karviné muselo být kvůli požáru evakuováno 35 osob

35 osob museli hasiči evakuovat z ubytovny v Karviné, ve které začalo v noci na dnešek hořet. Nikomu se nic vážného nestalo. Lékaři pouze ošetřili několik lidí, kteří se nadýchali zplodin. Příčina požáru ani rozsah škod zatím podle operačního důstojníka moravskoslezských hasičů Stanislava Sovinského nejsou známy.

Stanislav Sovinský: Došlo k zakouření chodeb, shořel televizní přijímač, nějaká skříňka kolem dokola, bylo evakuováno 35 osob, dvě osoby byly zachráněny, jednotka poskytla první pomoc tam nějakým lidem do příjezdu záchranné služby, pak se to odvětrávalo, ta škoda není nijak tady vypsaná.

Vedení Olomouckého kraje usiluje o převod některých památek ke svému majetku

Vedení Olomouckého kraje usiluje o převod některých památek ke svému majetku. Jak Českému rozhlasu řekl zástupce hejtmana Vladimír Válek, o dosavadní státní hrady a zámky v regionu se tak kraj bude moci lépe starat.

Vladimír Válek: Domníváme se, že pokud jsou to zařízení, která leží na území Olomouckého kraje, ten kraj má k nim jistou sounáležitost, tak by tato zařízení měla patřit do majetku kraje a že kraj, vzhledem k tomu, že v podstatě leží to na jeho území, má k tomu podstatně blíž, že by tyto záležitosti spravoval lépe.

Pod krajský úřad by tak měl podle návrhu radních spadat hrad Bouzov a Šternberk na Olomoucku, hrad Hlavštýn na Přerovsku, zámek ve Velkých Losinách na Šumpersku a zámek Jánský Vrch v Javorníku na Jesenicku.

Překvapivým úspěchem skončil první ročník Pilsenerfestu

Překvapivým úspěchem skončil první ročník slavností plzeňského piva Pilsenerfestu. Jak Českému rozhlasu řekl mluvčí pořadatelů Kamil Arnošt, návštěva akce předčila očekávání.

Kamil Arnošt: Ta návštěva překonala naše očekávání, za celý ten program tady bude přes 20 000 lidí, jenom během soboty navštívilo Pilsenerfest zhruba 16 000 lidí, kteří využili možnosti podívat se zdarma do turistického centra Plzeňského Prazdroje.

Blesková zpráva

Tři mohutné záblesky osvítily frontovou linii severně od afghánské metropole Kábulu. Informovala o tom agentura Reuters. Důležité vystoupení amerického ministra zahraničí Donalda Rumsfelda očekáváme mezi dvacátou a jednadvacátou hodinou. Na Radiožurnálu budeme projev vysílat v přímém přenosu.

autoři: jkr , Václav Müller
Spustit audio

Více z pořadu