Ozvěny dne 6. 7. 2001

6. červenec 2001
Ozvěny dne

Přepis pořadu Ozvěny dne z 6. července 2001 18 hodin.

Nový zákon o pohřebnictví

Lékaři mají strach, že nový zákon o pohřebnictví zkomplikuje interrupce. Norma totiž požaduje, aby byly regulérně pohřbívány i odebrané lidské plody. Senátor Přemysl Sobotka, který je sám profesí lékař, chce proto navrhnout urychlenou novelizace zákona. Poslechněte si podrobnosti od zpravodajky Radiožurnálu Ivany Bernátové.

Nový zákon velmi jasně stanovuje, jakým způsobem se má zacházet s mrtvým člověkem. Problémem je, že nové zásady o pohřebnictví platí podle Přemysla Sobotky také pro samovolně potracený lidský plod, nebo odebraný při interrupci.

Přemysl Sobotka, senátor: Já si nedovedu představit, že s plodem v určité dané fázi těhotenství s následným potratem bude zacházeno klasicky jako s mrtvolou.

V současné době se odebrané lidské plody posílají na patologii a pak se povoleným způsobem likvidují. Pokud ale zemře nedonošené dítě následují už dnes, podle primáře dětského oddělení liberecké nemocnice Martina Zítka, přísné administrativní postupy.

Martin Zítek, primář dětského oddělení: My zhotovíme dokumentaci. To znamená, list o prohlídce zemřelého. Tento list potom jde s tělem pacienta na patologii. To je jedna věc. A druhá záležitost je samozřejmě informace rodičům. Jim pouze oznámíme vlastně, kdy to dítě zemřelo, aby si na nejbližší pohřební službě zařídili potřebné věci.

Lidský plod se dostal do zákona o pohřebnictví zejména zásluhou křesťanských poslanců. Předseda lidoveckého senátního klubu Jiří Šenkýř ale nepovažuje chybu v zákoně za dramatickou. Napraví ji prý prováděcí vyhláška Ministerstva pro místní rozvoj, kterou by mělo připomínkovat Ministerstvo zdravotnictví.

Jiří Šenkýř, senátor: Já jsem se třeba díval, jak se to dělalo v minulosti ve starých matrikách. Tam prostě když pohřbívali plod po potratu, tak psali, že plod byl dítě, ale nebylo uvedeno ani pohlaví, ani jméno, protože to byl plod po potratu.

Na názor Jiřího Šenkýře reagoval tiskový mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ota Černý.

Ota Černý, tiskový mluvčí Ministerstva zdravotnictví: Bude to velmi složité do vyhlášky, která existuje, vyhláškou toto upravit.

Specifikovat od jakého stáří a hmotnosti bude muset být lidský plod pohřbíván, bude tedy opravdu náročné.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech

Třicátý šestý MMF Karlovy Vary je už v plném proudu. V tamních sálech byly promítnuty první dva soutěžní snímky, které se uchází o hlavní cenu festivalu. Hodnotit je bude osmičlenná porota. Jejím předsedou je polský režisér Krzysztof Zanussi.

Krzysztof Zanussi, polský režisér: Mým potěšením je vidět filmy, které jsou intelektuálně, emotivně i esteticky vzrušující. Ve filmu jsou nezbytné všechny tyto složky dohromady. Jestliže je film hezký a zároveň velmi hloupý, tak mě moc neuspokojí. Jsem pravidelným návštěvníkem kina. Rád se dívám na filmy, které mě dojmou, nadchnou a zapůsobí na mě. Ale taky mě nesmí učinit hloupějším, než jsem byl před příchodem do kina.

Členkou hlavní poroty filmového festivalu v Karlových Varech je také makedonská herečka Labina Mitevská. Čeští diváci ji znají především z filmu Samotáři. Labina Mitevská tvrdí, že hlavní roli při posuzování filmu u ní hrají emoce.

Labina Mitevská, makedonská herečka: Já vytvářím své filmy, své umění pro diváky, takže i já vždy doufám, že někdo jiný vytváří filmy pro mě. A protože vnímám i miluji filmy stejně jako ostatní, také je i posuzuji stejně, jako kdokoliv z vás. Takže filmy miluji a dívám se na ně stejně, jako vy všichni.

Tradičním zpestřením filmové přehlídky v Karlových Varech jsou dostihy o Pohár filmového festivalu. Dnešní závod sledoval náš reportér Jiří Hošek.

První ze dvou karlovarských dostihových dní se bezesporu vydařil. Přesto, že filmové projekce se ukázaly být přece jen přitažlivější, našly si na sluncem zalité dostihové závodiště zhruba dvě tisícovky diváků. Ty zajímal především čtvrtý ze šesti dnešních rovinových dostihů. Pohár filmového festivalu, cena Sokolovské uhelné na 1400 metrů. Podle očekávání zvítězil britský rodák Heifen, který tak i svůj třetí letošní start proměnil ve vítězství. Heifenům žokej Ivan Kub zářil těsně po doběhu spokojeností. Pro Český rozhlas přiznal, že je doslova filmovým maniakem. Na karlovarský festival však z časových důvodů letos nezavítá.

Bývalý tajný agent FBI se přiznal ke špionáži

Bývalý agent FBI Robert Hanssen se v mimosoudní dohodě s americkou vládou přiznal k dlouholeté špionáži pro Rusko. Hanssenovi hrozil za 15letou spolupráci se sovětskými a ruskými tajnými službami trest smrti. Z Washingtonu telefonuje severoamerická zpravodajka Českého rozhlasu Olga Krupauerová.

Americká vláda upustila od požadavku trestu smrti pro Hanssena výměnou za jeho doznání a plnou spolupráci. mimosoudní dohody mezi Hanssenem a Spojenými státy dnes oznámil zástupce hlavního prokurátora USA Larry Thomson. Hanssen se doznal k 15leté špionáži pro Rusko, která údajně vedla, mimo jiné, k popravě dvou dvojích agentů KGB. Hanssen se nyní podrobí půl roku trvajícím výslechům FBI a CIA, které hodlají získat všechny podrobnosti jeho špionážních aktivit. Podle dohody poté Hanssen nastoupí trest doživotního odnětí svobody bez možnosti předčasného propuštění na podmínku. Hanssenova manželka Bonnie bude moci pobírat část jeho penze a vláda nezkonfiskuje jeho dům a tři automobily.

Vydání podezřelých z válečných zločinů

Mezinárodní tribunál v Haagu stupňuje svou aktivitu. Hlavní žalobkyně soudu Carla Del Ponteová jedná v Chorvatsku s tamní vládou o vydání několika podezřelých z válečných zločinů. Pokračuje náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

V Haagu se mluví o tom, že Del Ponteová hodlá předat chorvatské vládě zatykače na několik generálů chorvatské armády. Zatykač by se měl týkat také bývalého generála a národního hrdiny Mirka Norace za masakr civilistů u města Gospiče v roce 1991. Nejmenovaný úředník soudu v Haagu dodal, že vedle zatykačů na bývalé chorvatské generály, chce Del Ponteová v Záhřebu jednat také o spolupráci na procesu se Slobodanem Miloševičem. Chorvatský premiér Ivica Račan před návštěvou žalobkyně prohlásil, že mezinárodní soud dostal od chorvatské vlády dokumenty o válce mezi Chorvatskem a Jugoslávií z počátku 90. let. Tyto dokumenty mají žalobě pomoct najít další důkazy proti Miloševičovi. Hlavně z doby jugoslávsko-chorvatské války a války o Bosnu, kdy Miloševič tajně jednal o rozdělení Bosny s bývalým prezidentem Chorvatska Franjo Tudjmanem.

Šéf jugoslávské tajné policie byl odsouzen

Bývalý šéf jugoslávské tajné policie Rade Markovič byl bělehradským soudem odsouzen k jednomu roku odnětí svobody. Markovič byl blízkým spolupracovníkem exprezidenta Slobodana Miloševiče. Obávaný 55letý šéf bezpečnosti byl obviněn z vyzrazení státního tajemství. Trestně stíháno je více bývalých spojenců Miloševiče. Někteří jsou už ve vazbě s podezřením ze spáchání trestných činů, jdoucích od defraudace až po vraždy politických oponentů.

Spor okolo JE Temelín

Mezinárodní komise právníků by podle hornorakouských odpůrců Temelína měla zasáhnout do sporu okolo této elektrárny. Komise by zejména prozkoumala povolení pro elektrárnu, která údajně neodpovídají ustanovením českých právních předpisů. Hornorakouská platforma proti jadernému nebezpečí v této věci požádá o přispění rakouskou vládu. Ta by také neměla podle platformy při jednání naší republiky a unie, připustit uzavření kapitoly energetika.

Odsouzení polského důchodce

Polák Henry Man byl po více než půl století odsouzen za účast ve vyvražďování Židů v hitlerovském táboře v Chelmě. Soud vyměřil dnes 88letému polskému důchodci trest 8 let vězení. Žalobce pro něj požadoval 15letý trest. Podle prokuratury Man od prosince 1941 do dubna 1943 aktivně pomáhal německým okupantům v likvidaci židovského obyvatelstva. V táboře měl patřit mezi 8 Poláků, které si Němci vybrali za své pomocníky. Sám odsouzený se k vině po celou dobu procesu, ani po vynesení rozsudku nepřiznal. Dnešní výrok je prvním svého druhu v Polsku od roku 1973.

Zákaz pochodů v Severním Irsku

Komise pro pořádání tradičních pochodů v Severním Irsku odmítla odvolat zákaz, jímž omezila trasu pochodu protestantských oranžistů u města Portadown. Proti tomuto rozhodnutí komise protestovalo v noci na dnešek několik set militantních protestantů. Telefonuje zpravodaj Radiožurnálu na britských ostrovech Milan Kocourek.

Severoirská komise se obává násilností při tradičním pochodu členů oranžského řádu katolickou částí města Porta Downu. Poprvé zakázala pochod po této trase před třemi lety. Včera potvrdila, že oranžisté nesmějí v neděli pochodovat ulicí Garvaghy Road, osídlenou převážně katolickým obyvatelstvem. Proti tomuto rozhodnutí komise uspořádaly v noci na dnešek demonstraci stovky členů Asociace obránců Ulsteru. Největší polovojenské organizace severoirských roajalistů, kteří podporují právo oranžistů pochodovat, kde se jim zlíbí. Severoirská ministryně zemědělství Brit Rogersová obvinila oranžský řád, že umožňuje teroristům účast na svých pochodech. Primař irské protestantské církve Load Eamch vyzval ke klidu. Hlavní pochod oranžistů se má konat v neděli po bohoslužbě v místním kostele.

Objevení falešných vstupenek

Falešné vstupenky objevili mezi návštěvníky pořadatelé folkového festivalu Zahrada v Náměšti na Hané. Podle odhadu organizátorů se jedná řádově o kusy lístků. Škodu, která pořadatelům vznikla, se zatím nepodařilo vyčíslit. Případ řeší na místě policisté. Podrobnosti připojuje Václava Vařeková z olomouckého studia Českého rozhlasu.

Falešné vstupenky objevili pořadatelé při běžné kontrole u vchodu do areálu. Festival Zahrada navštíví denně kolem 10 tisíc lidí. Kolik z nich má falešné lístky a kdo je distribuuje, šetří policisté. S výskytem falešných vstupenek se organizátoři potýkají pravidelně. Podle pořadatele festivalu Michala Konečného se však letos jedná o mimořádně zdařilé padělky.

Michal Konečný: Tohle je poměrně zdařilá napodobenina. Já samozřejmě nemůžu prozradit v čem se liší, protože oni by se potom snažili to vylepšit. Ale jako běžná kontrola u vchodu to odhalí.

Demonstrace ochránců zvířat v Milevsku

Ochránci zvířat v Milevsku dnes demonstrovali proti chovu kožešinových zvířat. Předseda plzeňské organizace Svoboda zvířat Tomáš Pop tvrdí, že podmínky chovu právě na této farmě se blíží týrání zvířat.

Tomáš Pop, předseda organizace Svoboda zvířat: Ty podmínky tam jsou velice špatné. Technický stav farmy je na velice nízké úrovni. Napájení lišek je nevhodně řešeno. Lišky se mohou zranit o špatně řešené klece. Samozřejmě ten prostor je malý, chudě vybavený. Ale to je problém obecný kožešinových farem a chovu kožešinových zvířat. Farmu mapujeme. My jsme dokonce upozornili Okresní veterinární správu v Písku, že ty podmínky podle nás nejsou tam dobré. A veterinární správa vždycky dala za pravdu farmě, že všechno je v pořádku.

Vedoucí živočišné výroby liščí farmy v Milevsku Jaroslav Hantrejch s tím ovšem nesouhlasí.

Jaroslav Hantrejch: Na naší farmě jsou chována v odpovídajících hygienických podmínkách. Máme na to zápisy z kontrol okresního veterinárního zařízení a tak dále. A vlastně dneska bylo umožněno i některým novinářům se o tom přesvědčit. Jiná otázka je, jestli někdo chce protestovat nebo demonstrovat proti tomu, aby se zvířata jako taková zabíjela na kožešinu. To je podle mě jiná věc. Ale pokud jde o podmínky odchovu, tak já si myslím, že tady jsou v pořádku.

Svátek Mistra Jana Husa

Dnes je to právě 586 let co byl kazatel a zastánce obnovy církve Mistr Jan Hus prohlášen za kacíře a upálen. Co v současnosti říká lidem jeho jméno, se Český rozhlas ptal v plzeňských ulicích.

Posluchač: To byl nějakej ten náš kazatel.

Posluchač: No, tak to byl český učitel národů.

Posluchač: Upálili ho v Kostnici 6. července.

Posluchač: Jméno Jan Hus? Byl upálen v Kostnici. Pro náš národ asi dost dobrý buditel.

Posluchač: V Betlémské kapli kázal.

Upálení Jana Husa si dnes připomněli také návštěvníci hradu Krakovce na Rakovnicku. Právě tam církevní reformátor pobýval před svým odjezdem do Kostnice v roce 1414. Z místa informuje spolupracovník Radiožurnálu Ladislav Pavlík.

Vzpomínkové akce začaly už včera koncertem evangelického faráře Sváti Karáska. Ještě předtím Československá církev husitská sloužila slavnostní mši přímo na nádvoří dnes už polorozpadlého hradu Krakovce. Včerejším programem ale pieta na mistra Jana, jak o něm hovoří jeho stoupenci, neskončila. Už za hodinu v Krakovci vzplane symbolická hranice. A dvoudenní vzpomínku ukončí divadelní představení Švanda dudák v 21 hodin. Krakovec ale i poté bude jedním ze zásadních míst spojených s Janem Husem. Zájem o něj totiž podle kastelána hradu Jiřího Sobka trvá prakticky celý rok.

Jiří Sobek, kastelán hradu Krakovec: Zájem o Mistra Jana Husa utěšeně stoupá. Možná je to i znovuzavedením tradičních bohoslužeb pod širým nebem na nádvoří hradu Krakovce. Snad se nám podaří rozvíjet tento zájem, i když si myslím, že celospolečensky je jaksi na okraji zájmu společnosti.

Kontroly stánkařů v kempech

Hygienici a kontroloři obchodní inspekce mají začátkem prázdnin plné ruce práce. Do kempů a k vodním plochám se totiž stěhuje množství stánkařů a ti si v některých případech nedělají valné starosti s dodržováním hygienických norem. Téma pro reportéra Radiožurnálu Františka Lutonského.

Lidem, kteří zavítají na česká přírodní koupaliště, vadí hlavně nedodržování hygienických podmínek u stánků s občerstvením.

Posluchač: Já se snažím nekupovat hlavně takový věci, jako třeba hranolky s tatarkou.

Posluchač: Těžko říct. Do zákulisí člověk nevidí.

Posluchač: No, jsou to takový boudičky dřevěný. Ani bych moc neřekla.

Někdy dokonce prodejci porušují i ta nejzákladnější pravidla. Vedoucí živnostenského úřadu Praha - západ Marie Pomahačová říká, že kontroloři se prakticky nezastaví.

Marie Pomahačová, vedoucí živnostenského úřadu: My řádově od června do konce září máme kontrolu zaměřenou i na soboty a na neděle, nebo na odpoledne, protože ty stánky jedou do pozdních večerů. Takže nejezdíme třeba dopoledne, ale jezdíme řádově od jedné hodiny třeba do deseti.

Zatím inspektoři z tohoto živnostenského úřadu zkontrolovali několik desítek stánkařů.

Marie Pomahačová, vedoucí živnostenského úřadu: Co jsem zaznamenala ze zápisů z kontrol, tak bylo uložených asi 10 blokových pokut ve výši 5 tisíc korun.

A to je také nejvyšší pokuta, kterou může živnostenský úřad udělit. Inspektorům přitom stačí pouze menší prohřešek.

Marie Pomahačová, vedoucí živnostenského úřadu: Pokud se tam zjistí nějaké závažnější porušení, tak se ten člověk zve na správní řízení a tam už je pokuta podle toho, co spáchal od 10 až do 100 tisíc.

Nepoctivým stánkařům navíc hrozí i ztráta živnostenského listu.

Šikanování mezi dětmi

Šikanování mezi dětmi není jen problémem letních táborů. Policie tvrdí, že k němu může docházet kdekoliv. Stačí jen, aby se dítě dostalo do neznámého prostředí. Další od Dušana Valenty.

Pokud má tábor dobré vedoucí, šikana není. Rodiče by si proto měli zjistit, s kým jejich děti stráví část prázdnin.

Jarmila Hrubešová, severočeská policejní mluvčí: Jakou mají zkušenost z práce s dětmi. Jestli jsou to studenti.

Radí severočeská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová. Nejsložitější je prý strach z neznámého a snaha se vyrovnat už existující partě. Děti by navíc měly znát člověka, který jim v nesnázích pomůže. Může to být například starší bratr nebo dědeček s babičkou.

Jarmila Hrubešová, severočeská policejní mluvčí: V případě, že děti nenajdou odvahu svěřit se se svým problémem dospělým, mohou bezplatně telefonovat na Linku bezpečí 0800-155555.

Přehnaná péče dospělých je ale také na škodu. Upozorňuje na to doktor Vladimír Kebza ze Státního zdravotního ústavu.

Vladimír Kebza, Státní zdravotní ústav: Dítě by nemělo mít pocit, že je pod dohledem. Ale samozřejmě druhým extrémem by bylo to, že rodiče sice s těmi dětmi fyzicky stráví ten čas, ale čtou nebo poslouchají hudbu.

Platí tedy všeho s mírou. Prázdniny jsou zkrátka náročné a to hlavně pro nás dospělé.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: jkr , Václav Müller
Spustit audio

Více z pořadu