Ozvěny dne 29. 8. 2001

29. srpen 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla meziročně o více než 9 %

Průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla meziročně o více než 9 % a ke konci července dosáhla 14 740 Kč. Ekonomové tento vývoj očekávali, podle nich růst mezd neohrožuje makroekonomickou stabilitu. Další informace má Bohumír Mazáč.

Zatímco průměrná mzda za uplynulý rok vzrostla o 9 %, spotřebitelské ceny se zvýšily o procent pět. Ekonomové se přesto neobávají, že by vyšší růst mezd mohl vést k posílení inflačních tlaků. Podle Petra Zahradníka z Conseq Finance mzdy reagují mj. na rostoucí produktivitu práce.

Petr Zahradník, Conseq Finance: V současné době, kdy česká ekonomika roste, tak tento růst se musí projevit i v mzdovém vývoji. Spíše tady před zveřejněním dnešních údajů hrozilo riziko, že ten růst bude nadměrný, že např. převýší 10 % v nominálním vyjádření. A toto číslo už by bylo zřejmě hrozivé zejména z hlediska udržení inflace na nějaké rozumné úrovni.

Vývoj mezd je podle ekonomů důležitou informací před zítřejším zasedáním bankovní rady České národní banky. Ta by totiž mohla na růst mezd vyšší než 10 % reagovat opětovným zvýšením úrokových sazeb, tvrdí analytici.

Na téměř 104 miliardy vzrostly v červenci daňové nedoplatky

Na téměř 104 miliardy vzrostly v červenci daňové nedoplatky. Z údajů ministerstva financí vyplývá, že se nedoplatky oproti červnu zvýšily o více než 5 mld. Kč. Rozhodující podíl, téměř 97 miliard, představují nedoplatky na daních nové daňové soustavy.

Antimonopolní úřad nesouhlasí s jednou z dohod s ČSOB o prodeji IPB

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nesouhlasí s jednou z dohod mezi ministerstvem financí a Československou obchodní bankou o prodeji IPB. Stát poskytl ČSOB veřejnou podporu, na niž neměl podle pracovníků úřadu povolení. Podle předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Josefa Bednáře zákaz této veřejné podpory ale neznamená zpochybnění prodeje IPB.

Josef Bednář, předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže: Toto je nepovolení výjimky ze zákazu veřejné podpory. Znamená to, že tato forma podpory je tedy zakázaná a není možné, aby tuto podporu ministerstvo financí udělilo ČSOB. A já pevně věřím, že účastník řízení, v tomto případě tedy ministerstvo financí, učiní všechny kroky k tomu, aby toto rozhodnutí, které je konečné, proti němuž není možné podat rozklad, bylo vynuceno.

České ocelárny vytvoří v rámci restrukturalizace společný podnik

Nová huť, Vysoké pece Ostrava a Vítkovice Steel vytvoří společný ocelářský podnik. Rozhodla o tom vláda, která schválila plán ministerstva průmyslu na restrukturalizaci českého ocelářství. Více už z Úřadu vlády Aleš Heřmánek.

Spojením hutních provozů se podle názoru vlády zvýší šance českých výrobků na zahraničních trzích a zároveň se zlepší vyhlídky podniků, které byly, jak řekl ministr průmyslu Miroslav Grégr, předchozími vládami opomíjeny. Od samého počátku by se na restrukturalizaci měl podílet strategický investor.

Miroslav Grégr, ministr průmyslu: Proces restrukturalizace tak nebude provádět stát, nýbrž vítěz výběrového řízení vypsaného vládou. Prostředky státu by tedy měly být směrovány jednak do oblasti řešení starých ekologických zátěží pocházejících z minulosti, spoluúčasti na výzkumných a vývojových programech, ale také to nejvýznamnější je pomoc řešit sociální a zaměstnanecké dopady restrukturalizace.

Stát by měl na tento účel poskytnout asi 22 mld. Kč, a to zejména v příštích čtyřech letech. Výběrové řízení může být podle ministra Grégra vyhlášeno až po projednání plánu s EU, která by měla prodloužit výjimku na tzv. veřejnou podporu. Grégr proto odhaduje, že tendr vyhlásí počátkem příštího roku, a nevylučuje, že strategického investora vybere vláda ještě během prvního pololetí 2002.

O hrozící stávce pilotů jedná představenstvo ČSA

Zhruba před hodinou začalo jednat o hrozbě páteční stávky pilotů ČSA představenstvo této společnosti. Piloti usilují o přezkoumání výpočtu příplatků za přesčasy, práci v noci a za pracovní pohotovost. Podle akcionářů by požadavky pilotů snížily tržní hodnotu Českých aerolinií. Shodl se na tom ministr dopravy Jaromír Schling se zástupci Fondu národního majetku, který je hlavním akcionářem ČSA. Ministr zároveň uvedl, že stávka není řešením dané situace, protože by přinesla výrazné ztráty ČSA a měla by negativní dopad na cestující. Mluvčí Fondu národního majetku Jana Víšková doufá, že se podaří ztrátám zabránit.

Jana Víšková, mluvčí Fondu národního majetku: Fond národního majetku má samozřejmě velký zájem na rychlém a rozumném vyřešení tohoto problému, a proto jedná se všemi zúčastněnými stranami sporu. Tato jednání budou pokračovat, dokud nebude nalezeno řešení. A bylo by proto nesmyslné v tuto chvíli spekulovat, jak celá záležitost skončí.

V případě stávky pilotů se ČSA pokusí zajistit charterové lety pro cestovní kanceláře. Nelze ale garantovat, že se to podaří ve všech případech.

Britští imigrační úředníci dnes zabránili v odletu dvěma Čechům

Zatím dva Češi nezískali dnes od britských imigračních úředníků na ruzyňském letišti povolení odletět do Británie. Jde o mladíka, který chtěl odjet studovat na několik měsíců angličtinu, a dívku, která na ostrovech už několikrát byla a také tam dva roky pracovala jako au-pair. Nyní chtěla odletět se svým britským snoubencem. Ujali se jich zástupci Českého helsinského výboru, kteří dnes na britské kontroly dohlíželi, a doporučili jim, aby se obrátili na britské velvyslanectví.

Šéf české diplomacie Jan Kavan se účastní Evropského fóra v Alpbachu

Šéf české diplomacie Jan Kavan v rámci Evropského fóra v Alpbachu překvapivě sám nastolil otázku Temelína. Podle rakouské agentury APA projevil Kavan při diskusi o rozšiřování EU velké pochopení pro obavy rakouských a německých odpůrců jaderné energetiky. Zároveň zdůraznil, že diskuse o jihočeské elektrárně ale nesmí být blokována hrozbami ze strany rakouských atomových odpůrců a politiků. To by podle Kavana vedlo jen k zatvrzení pozic, a tím ke znemožnění dalšího dialogu.

V Makedonii pokračuje odzbrojování albánských povstalců

V Makedonii pokračuje odzbrojování albánských povstalců. Průběh operace Hlavní sklizeň dnes přijel zkontrolovat generální tajemník Severoatlantické aliance George Robertson. Mj. jednal s politickými lídry země o jejich naplňování mírového plánu v oblasti. Více už zvláštní zpravodaj Radiožurnálu v Makedonii Petr Vavrouška.

Lord Robertson navštívil vojenskou základnu Krivolak v centrální Makedonii, kam se zbraně od Albánců převáží a odkud jsou poté transportovány do Řecka ke zničení. Šéf NATO řekl, že počet doposud shromážděných zbraní je dostačujícím důkazem toho, že Albánci plní dohodu s aliancí o odzbrojení. Proto by neměl makedonský parlament oddalovat projednávání ústavních změn zaručujících více práv pro albánskou menšinu v zemi. Velitelé UÇK, kteří mají základnu ve vesnici Šipkovica v horách nad Tetovem, mi potvrdili, že včera odevzdali alianci třetinu svých zbraní. Zbytek dají během tří týdnů, ale pouze v případě, že parlament naplní mírovou smlouvu podepsanou v Ochridu začátkem srpna. Jednotky KFOR zadržely v uplynulých dnech celkem 200 albánských povstalců, kteří se snažili dostat přes zelenou hranici z Makedonie do sousedního Kosova.

Poslanci Spolkového sněmu schválili vyslání německých vojáků do Makedonie

Poslanci Spolkového sněmu schválili vyslání německých vojáků do Makedonie, 400 příslušníků Bundeswehru se zúčastní operace NATO Hlavní sklizeň. Pro vyslání hlasovalo 497, proti bylo 130, 8 se hlasování zdrželo. Bližší informace má zpravodajka Českého rozhlasu v Berlíně Zita Senková.

Hlasování dopadlo podle očekávání a první vojáci Bundeswehru odletí do Makedonie už dnes večer. Kolik poslanců z jednotlivých parlamentních frakcí hlasovalo proti rozhodnutí spolkové vlády, bude zveřejněno později. S vysláním německých vojáků nakonec přece jen souhlasila většina poslanců opozičních konzervativních stran CDU, CSU. Podpořit návrh vlády se rozhodli po několikatýdenním odmítání poté, co kabinet přistoupil na zvýšení plánovaných finančních výdajů na nasazení německých vojáků v Makedonii ze 120 na 148 miliónů marek. Proti účasti vojáků Bundeswehru zřejmě jednotně hlasovala postkomunistická Strana demokratického socialismu PDS.

Austrálie stále odmítá přijmout uprchlíky z norské lodi

Organizace Amnesty International a Červený kříž požádaly australskou vládu o okamžitou pomoc 400 uprchlíkům. Jsou na norské lodi Tampa v blízkosti Vánočních ostrovů. Australská vláda však chce, aby parlament ještě v noci přijal zákon, který by umožnil norskou loď s uprchlíky opustit australské teritorium i proti vůli kapitána. Více už norská spolupracovnice Radiožurnálu Emira Holmejová.

Norský kapitán Arne Rinnan odmítá opustit australské teritorium, podle něj loď není schopna plavby. Na své palubě může mít podle předpisů jen 50 lidí, nyní jich tu je přes 400. Podle kapitána je mnoho uprchlíků v kritickém zdravotním stavu. Proto také v noci vyslal nouzový signál a začal se s lodí přibližovat k australské pevnině. Místo pomoci však na palubu dorazilo 50 těžce vyzbrojených australských vojáků. Ti vyzvali kapitána, aby se okamžitě vrátil do mezinárodních vod. Je neuvěřitelné, že loď, která je v nouzi a volá o pomoc, je takto nelidsky odmítnuta, řekl norský ministr zahraničí Jagland. On i norský premiér v noci hovořili se svými australskými protějšky - bez výsledku. Podle norského premiéra nese za humanitární pomoc uprchlíků odpovědnost Austrálie. Její představitelé ale tvrdí, že uprchlíci na lodi nejsou v ohrožení zdraví, či života. Kapitán ale toto tvrzení odmítá.

Izraelci a Palestinci přijali příměří ve vesnici Bajt Džalá

Izraelská armáda a palestinská samospráva přijaly příměří v palestinské vesnici Bajt Džalá na západním břehu Jordánu. Izraelští vojáci se mají stáhnout až po určitém období klidu, jeho délka zatím nebyla upřesněna. U vesnice Bajt Džalá a uprchlického tábora Ajdá se dnes odehrály těžké boje. Izraelská armáda proti desítkám palestinských ostřelovačů nasadila tanky a automatické zbraně.

Dva pracovníci pražské záchranné služby okrádali pacienty

Pražská radnice ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou hlavního města Prahy řeší obvinění dvou pracovníků služby z okrádání pacientů. Spolupracují při tom s kriminální policií. A náměstek pražského primátora Otto Kechner věří, že důvěra občanů v záchrannou službu se po uzavření vyšetřování vrátí.

Otto Kechner, náměstek pražského primátora: Já považuji důvěru občanů v záchrannou službu hlavního města Prahy a v kvalitu jejich personálu, to jsou lidé v první zdravotnické linii, za nesmírně důležitou. My jsme aktivně pomáhali na tom, aby tento případ byl vyšetřen. Oba pracovníky jsme okamžitě postavili mimo službu, takže nepřicházejí dnes rozhodně do styku s pacienty.

Dvoučlenná posádka sanitního vozu pražského záchranné služby čelí obvinění ze tří krádeží a hrozí jim trestní sazba šest měsíců až tři roky odnětí svobody.

V centru Hodonína se dnes srazila sanitka s osobním vozem

Jedna mrtvá žena a dalších šest zraněných, takový je výsledek dopolední srážky osobního vozu a sanitky v centru Hodonína. Těžká zranění utrpěl řidič automobilu i sanitky a pacient. Mluvčí hodonínských policistů Dana Prajková Českému rozhlasu potvrdila, že smrtící kolizi způsobil muž za volantem osobního vozu.

Dana Prajková, mluvčí hodonínských policistů: Řidič osobního vozidla Škoda 105 nerespektoval dopravní značku "Stůj, dej přednost v jízdě" a vjel do jízdní dráhy sanitce. Škoda 105 byla plně obsazena a při střetu došlo ke smrtelnému zranění 60leté ženy, která seděla na zadním sedadle za řidičem. Ostatní účastníci dopravní nehody jsou v současné době na lékařském vyšetření.

Olašští Romové si v Ostravě volí nového krále

S dvouhodinovým zpožděním začala v Ostravě volba olašského krále. Začátek obřadu poznamenal anonym, který vyhrožoval bombou. Ta se nakonec nenašla. Korunovaci provázejí přísná bezpečnostní opatření. Sleduje ji zpravodaj Českého rozhlasu v Ostravě Martin Knitl.

Každý z účastníků korunovace v ostravském hotelu Atom musel projít detektorem kovů a osobní prohlídkou, to zorganizovali samotní Romové. Pečlivě se tady dbá na to, aby nedošlo k žádným výtržnostem. I proto se nepodává tvrdý alkohol, jak řekl šéf ostravských olašských Romů Josef Stojka. V této chvíli se stále pronášejí jednotlivé projevy, jde spíše o připomenutí historických souvislostí. K vlastní volbě by mělo dojít až pozdě večer. Podle našich informací je už téměř jasné, že mužem číslo jedna mezi českými olašskými Romy se stane Jan Lipa, který byl zesnulým králem pověřen zastupováním. Král má právo řešit spory mezi Romy, nejvyšším trestem je vyloučení z rodu.

Italové se připravují na každoroční mistrovství v zabíjení komárů

Italové se připravují na každoroční mistrovství v zabíjení komárů. Soutěžící oblečení jen do plavek a ponožek se sjedou do údolí Lomelina jižně od Milána, aby se během několika letních večerů pokusili zabít holou rukou co nejvíce dotěrného hmyzu. Uchazeči o titul mistra komárobijce se budou moci libovolně toulat po okolí, ale každého zabitého komára musejí donést a ukázat porotě.

autoři: jkr , Václav Müller
Spustit audio

Více z pořadu