Ozvěny dne 26. 8. 2001

26. srpen 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Velká Británie od zítřka obnoví kontroly na ruzyňském letišti

Od zítřka budou naše cestující do Velké Británie opět kontrolovat imigrační úředníci. Předběžné kontroly zavádí Spojené království, protože vzrostl počet žadatelů o azyl z ČR. Pokračuje zpravodajka Radiožurnálu Helena Šulcová.

Britští imigrační úředníci budou na ruzyňském letišti od rána, konkrétně od prvního letu do Londýna.

Zbyněk Havránek, mluvčí britského velvyslanectví v Praze: Nové žádosti o azyl v posledních dnech ukázaly, že je nezbytné, aby Británie kontroly obnovila jako důkaz toho, že nebude tolerovat další zneužívání svého azylového systému.

Říká mluvčí britského velvyslanectví v Praze Zbyněk Havránek. Velká Británie postavila své imigrační úředníky na ruzyňské letiště poprvé 18. července, po třech týdnech ale kontroly zrušila. Do královské země se v té době nedostali převážně Romové.

Zbyněk Havránek, mluvčí britského velvyslanectví v Praze: Kontroly jsou nediskriminační a týkají se všech cestujících bez rozdílu národnosti a státní příslušnosti.

S tím ale romský předák Ondřej Giňa nesouhlasí.

Ondřej Giňa, romský předák: Považujeme toto opatření za rasově diskriminující. A samozřejmě odezva romských představitelů je taková, že se proti tomuto opatření budou prostě snažit bojovat různými formami.

Proti kontrolám na ruzyňském letišti je také Český helsinský výbor, a proto se podle jeho člena Petra Bílka pracovníci výboru na letiště znovu chystají.

Petr Bílek, Český helsinský výbor: Český helsinský výbor bude mít možnost bezprostředně být přítomen vlastní imigrační proceduře v určitém jednom vybraném dnu v příštím týdnu. O který den konkrétně by se mělo jednat, bude dohodnuto, bude jednáno ještě ad hoc s britskou stranou.

Kontroly britských úředníků na letišti zatím v žádné jiné zemi nejsou a mluvčí britského velvyslanectví ani nemá informace o tom, že by se jinde chystaly.

Zbyněk Havránek, mluvčí britského velvyslanectví v Praze: Předběžné kontroly v této formě jsou opravdu ojedinělé, jsou vlastně takovým pilotním projektem a prozatím probíhají jenom na letišti v Praze.

Kontroly britských úředníků budou opět dočasné. Britové doufají, že zcela odradí další žadatele o azyl z ČR.

Ve Velké Británii se prudce zvyšuje počet vypovězených uchazečů o azyl

Ve Velké Británii se prudce zvyšuje počet vypovězených uchazečů o azyl. Loni jich Londýn vypověděl téměř 43,5 tisíce, což je skoro o 29 tisíc více než dva roky před tím. Naprostá většina vypovězených ale v Británii stále zůstává, ze země odešly necelé 3000 lidí. Ukazují to nejnovější statistická data, která zveřejnilo ministerstvo vnitra. Britská vláda chce zvýšit tempo deportací, nebo dobrovolných odchodů na 2500 měsíčně. Velký rozdíl mezi počtem zamítnutých žádostí o azyl a skutečným počtem deportovaných se totiž považuje za jeden z důvodů velkého zájmu o azyl v Británii.

Koncert 120 příznivců hnutí skinheads ukončili v noci policisté

V průběhu dnešní noci ukončili policisté koncert 120 příznivců hnutí skinheads v plzeňském klubu Chicago. Pro členy extrémní pravice koncertovaly skupiny Hlas krve, Rednarok a bezejmenná slovenská skupina. Důvodem zásahu bylo podle policie skandování jména fašistického vůdce Rudolfa Hesse. Při akci policisté zadrželi 16 přívrženců krajní pravice. Nikdo nebyl zraněn a nevznikly ani žádné hmotné škody. Podrobnosti nám řekl mluvčí západočeské policie Jiří Soukup.

Jiří Soukup, mluvčí západočeské policie: Před půl jednou zahájili policisté a starostka vyjednávání s účastníky akce, neboť přístup do lokálu byl zablokován. O pět minut později jeden ze skinů otevřel dveře a do provozovny vstoupily pořádkové síly Policie ČR. Během akce bylo předvedeno celkem 16 osob z Domažlicka, České Lípy, Klatov, Děčína, Tábora, Karlovarska, Mladé Boleslavy, Bratislavy a Pezinoku, 21letá žena z Mladoboleslavska byla předána vyšetřovateli k realizaci trestného činu propagace fašismu.

Skinheadi proti postupu policistů protestovali. Podle organizátorů není trestný čin, když někdo volá Rudolf Hess. Lidí podobného jména prý žilo a žije na světě více.

V Brně se mohou objevit další balíky s částmi lidského těla

Policie, ani Česká pošta nevylučují, že by se v Brně mohly objevit další balíky s částmi lidského těla. Pokud byly balíky odeslány 16. srpna jako předchozí zásilky, do dnešního dne nebyly vyčerpány lhůty pro doručení. Pokračuje brněnská redaktorka Českého rozhlasu Blanka Číhalová.

Dva balíky s částmi lidského těla našli pracovníci dvou brněnských poboček v pátek a včera. Oba byly odeslány 16. srpna z různých pražských pošt. První balík byl poslán fiktivnímu adresátovi do Brna, na druhém byla uherskohradišťská adresa. Zásilku si ale nikdo nepřevzal, a byla proto poslána do Brna. Ředitel provozně-technické jednotky České pošty Bohumil Jakubec dnes řekl, že pokud by byl další balík odeslán ve stejný den, nemusel do Brna zatím dorazit, protože ještě nebyly vyčerpány jeho lhůty pro doručení. Možnost, že se v Brně mohou objevit další balíky, nevyloučila ani jihomoravská policejní mluvčí Kamila Janíčková.

Kamila Janíčková, mluvčí jihomoravské policie: Nemůžeme samozřejmě vyloučit, že v příštích dnech by se mohly objevit ještě balíky další, zvláště v pondělí, kdy se otevřou některé z dalších poboček pošt.

Policie dopoledne ukončila nepovolenou technoparty v Lešné u Zlína

Policie dopoledne ukončila nepovolenou technoparty v Lešné u Zlína. Na akci se včera sjelo na 200 příznivců taneční hudby. Původně měla technoparty proběhnout v Lukovečku nedaleko Zlína. Tamní starosta však pořadatele odmítl, akce se proto přesunula do Lešné. O ukončení tamní neohlášené technoparty Radiožurnál informovala mluvčí zlínského magistrátu Dana Daňová.

Dana Daňová, mluvčí zlínského magistrátu: Kolem desáté hodiny dopoledne se městské policii dohromady s policií státní za přítomnosti primátora města Zlína Zdeňka Dostála podařilo neohlášenou, tedy vlastně protizákonní technoparty ukončit. Její účastníci byli ve většině naloženi do autobusů a do aut a odvezeni vlastně mimo ten areál lomu u zoologické zahrady Lešná.

Podle mluvčího zlínských policistů Ivo Mitáčka skončili tři mladiství milovníci technohudby kvůli alkoholu na policejní služebně, po chvíli ale byli propuštěni.

Ivo Mitáček, mluvčí zlínské policie: Co se týká dalšího narušování veřejného pořádku, tak jediným problémem vlastně bylo rušení klidu, co se týká hlučnosti reprodukované hudby, na kterou si stěžovali občané z blízkého okolí.

Zítra začne dobrovolné odzbrojení albánských povstalců v Makedonii

Severoatlantická aliance definitivně rozhodla, že hlavní fáze operace Hlavní sklizeň, dobrovolné odzbrojení albánských povstalců v Makedonii, začne zítra. Situace v zemi se ale zkomplikovala po dnešním bombovém útoku na motel nedaleko Tetova, při kterém zemřeli dva Makedonci. Situaci sleduje přímo na místě zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Petr Vavrouška.

Pro první shromáždění zbraní od albánských povstalců byli vybráni britští a francouzští vojáci. Severoatlantická aliance ale do poslední chvíle tají místo, kde se budou od zítřka zbraně odevzdávat. Podle posledních informací chtějí alianční jednotky vybrat zhruba 3000 především kvalitních a větších zbraní. Makedonská vláda však stále požaduje daleko větší počet kusů. Příměří v Makedonii dnes narušil ranní bombový útok na rekreační zařízení nedaleko Tetova ve vesnici Čelopek. V okamžiku výbuchu byli v motelu dva zaměstnanci - číšník a hlídač. Mohutná detonace oba muže na místě zabila a objekt zcela zničila. Situace ve vesnici, kde žije 20 % Makedonců a zbytek Albánců, byla dnes velmi napjatá. Kdo za dnešním útokem stojí, však není zatím jasné. Makedonská média a policie obviňují albánské povstalce z UCK.

Na Blízkém východě se množí izraelsko-palestinské střety

Na Blízkém východě se množí izraelsko-palestinské střety. Podle palestinských zdrojů zemřel dnes odpoledne v pásmu Gazy 14letý palestinský chlapec na následky zásahu střelou z izraelského tanku. Přibližně ve stejnou dobu přišli o život dva izraelští civilisté, kteří jeli ve svém automobilu a palestinští ozbrojenci na ně zahájili palbu. Více náš blízkovýchodní zpravodaj Jaromír Janev.

K jednomu incidentu došlo na silnici mezi městy Chudeira a Netanja a ke druhému u Tulkarmu. Izraelský ministr obrany Benjamin ben Eliezer dnes řekl, že útokem proti civilistům na silnicích překročili Palestinci červenou linii. Situace v Izraeli a na palestinských územích se stále zhoršuje. V Hebronu na západním břehu Jordánu vybuchla v židovské čtvrti nastražená nálož. Nikdo nebyl zraněn, ale výbuch vyvolal obavy z dalších útoků. Izraelská armáda pak v přilehlých arabských čtvrtích vyhlásila zákaz vycházení. K situaci se dnes v Egyptě vyjádřil prezident palestinské samosprávy Jásir Arafat, který kritizoval amerického prezidenta George Bushe a vyzval k naplnění všech dosud uzavřených dohod s Izraelci, které Spojené státy zprostředkovaly. Arafat jmenoval mírové dohody z Madridu, ze Šarm aš-Šajchu, závěry tzv. Mitchellovy komise, Tenetův plán a řadu rezolucí OSN.

Zástupci Červeného kříže navštívili cizince zadržované v Afghánistánu

Zástupci Mezinárodního výboru Červeného kříže dnes v Afghánistánu navštívili osm zahraničních humanitárních pracovníků, kteří jsou tři týdny ve vazbě. Vládnoucí hnutí Taliban je spolu se 16 afghánskými kolegy viní ze šíření křesťanství v této muslimské zemi. Mezi zadrženými je šest žen a dva muži, pocházejí z Německa, Austrálie a Spojených států. Byl to pro ně od začátku srpna první kontakt s kýmkoli jiným než s talibanskými úřady. Podle agentury Reuters vedoucí delegace Červeného kříže Robert Dominin po setkání řekl, že nemůže sdělit žádné podrobnosti. Jde prý o důvěrnou záležitost mezi talibanskými úřady a Mezinárodním výborem Červeného kříže.

Středně silné zemětřesení zasáhlo v noci Turecko a Írán

Středně silné zemětřesení zasáhlo v noci Turecko a Írán. V Turecku utrpěli zranění dva lidé, v Íránu nejsou hlášeny žádné oběti, ani materiální škody. Epicentrum zemětřesení, které mělo intenzitu 5,4 stupně Richterovy škály, bylo zhruba 30 kilometrů od města Dusce na severozápadě Turecka. Dva lidé, kteří vyskočili v panice z oken, utrpěli několikanásobné zlomeniny. Další stovky jejich spoluobčanů strávily ve strachu před novými otřesy noc pod širým nebem. V listopadu 1999 zemřelo ve městě Dusce při silném zemětřesení kolem tisíce lidí.

Nepřízeň počasí ztěžuje práce na vyzvednutí jaderné ponorky Kursk

Nepřízeň počasí si pohrává s potápěči, kteří se snaží o vyzdvižení vraku jaderné ponorky Kursk ze dna Barentsova moře. Jak informuje zpravodaj Českého rozhlasu v Moskvě Petr Voldán, záchranné práce jsou opět přerušeny.

Dnes v podvečer se znovu zhoršily povětrností podmínky v místě katastrofy Kursku. Kvůli vysokým vlnám a silnému větru museli proto hloubkoví potápěči znovu zastavit práce na vyřezávání 26 technologických otvorů nutných pro vyzvednutí vraku. K završení této části operace zbývá vyřezat ještě čtyři otvory v plášti ponorky. Zpoždění má také nákladní loď Curier, která dopraví na místo potopení Kursku zvláštní zařízení k oddělení přední části trupu. Plavidlo mělo z Norska vyplout už 11. srpna. Podle zpráv médií také tuto část prací nezbytnou pro vylovení Kursku brzdí nepřízeň počasí, ale televize NTV večer informovala o tom, že loď Curier údajně z Noska vyplula. Oficiální ruské úřady a velení vojenského námořnictva nadále tvrdí, že Kursk bude vyzvednut z mořského dna podle plánu 15. září.

Chebští policisté se zabývají případem nálezu nášlapné miny v Aši

Chebští policisté se zabývají případem nálezu nášlapné miny, objevila se včera u jedné z restaurací v Aši. Podrobnější informace má redaktorka Českého rozhlasu Plzeň Romana Nájemníková.

Předmět o velikosti 11x5 centimetrů hnědočerné barvy opatřený páskou a označený písmeny a čísly se nacházel u vchodových dveří do restaurace na okraji města. Na místo byl přivolán pyrotechnik policejní správy Západočeského kraje, který zjistil, že se jedná o protipěchotní nášlapnou minu jugoslávské výroby. Po zabezpečení si předmět odvezl s sebou ke zneškodnění. Ke zranění osob, ani škodě na majetku nedošlo.

O víkendu se uklízelo v Národním parku České Švýcarsko

O víkendu se uklízelo v Národním parku České Švýcarsko. Ochráncům přírody přitom pomáhaly především děti. S bližšími informacemi se přihlásil Josef Suk, Český rozhlas Ústí nad Labem.

Účast pouze 20 mladých výletníků, kteří za svoji pomoc vedle propagačních materiálů získali podle výběru buď volné vstupenky na Pravčickou bránu, nebo k projížďce na lodičkách v soutěskách říčky Kamenice, není pro organizátory úklidu zklamáním. Akce se bude opakovat častěji. Šéf strážců parku Jiří Marek řekl, jaké odpadky končily ve sběrných pytlích tentokrát.

Jiří Marek, šéf strážců Národního parku České Švýcarsko: PET lahve, ty jsou prostě všude, potom takový ty umělohmotný obaly ze sušenek a pak papíry, ale ty papíry není taková tragédie, ale první místo určitě ty plastový lahve.

Pocit bezmoci přiznal místopředseda vlády Vladimír Špidla

Pocit bezmoci přiznal místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla po neúspěšném pokusu vyjet s vozíkem na stupínek o výši běžného obrubníku. Stalo se tak v Havlíčkově Brodě při závěrečném ceremoniálu sportovní humanitární akce Handball Help, nad kterou letos převzal záštitu.

Vladimír Špidla, místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí: Byl to pocit, že to je problém, kterej nezvládnu, ať budu dělat cokoliv, tak to prostě nedokážu. Jasně jsem potřeboval pomoc. Samozřejmě, že člověk se nějak neostýchá přijmout pomoc. To jsme zvyklí a potřebuje ji každej, ať je jakkoliv zdatnej. Ale přece jenom nerad člověk potřebuje pomoc pořád. Takže si myslím, že odstranění bariér je opravdu mimořádně správná věc, co stojí za podporu.

Ve Zlatých horách dnes vrcholilo mistrovství ČR a SR v rýžování zlata

Ve Zlatých horách na Jesenicku dnes vrcholilo mistrovství České a Slovenské republiky v rýžování zlata. O zlatou pánev starosty města soutěžili muži a ženy z osmi států. Profesionálové, které geologie, a tedy také rýžování jako jedna z průzkumných metod živí, amatéři a družstva se při zlatokopecké soutěži pokoušeli otáčením rýžovací pánve ve vodě získat ve stanoveném čase 6-12 tzv. zlatinek ukrytých v 10-15 kilogramech písku.

Na Českomoravské vysočině začaly folklórní Adámkovy slavnosti

Na Českomoravské vysočině dnes zněly tóny mezinárodních folklórních Adámkových slavností. Z už šestého ročníku akce se hlásí spolupracovník Radiožurnálu Josef Krám.

Probíhají ve skanzenu řemeslnických chaloupek z 18. století, který nese název Betlém, a to už od včerejška. To se představovaly dětské soubory z Jihlavy, Prahy, Zlínska a slovenského Púchova. Na dnešním odpoledním galaprogramu se představí soubory z Čech, Moravy, Slovenska, Polska, ale také Chorvatska. Mezi špičkové patří Hořeňák z Lázní Bělohradu s 52letou tradicí, který založil folklorista Vratislav Vycpálek. Milým překvapením byla Holubička, soubor Čechů z chorvatského Taruvaru.

autoři: jkr , Václav Müller
Spustit audio

Více z pořadu